Ingen hejd på riksdagsledamöters motionerande

Riksdagsledamöternas iver att motionera ökar ju närmare valåret kommer. I år lämnas över 3 800 motioner om stort, smått och mikro in under den allmänna motionstiden. Alla utom några få hamnar i det stora vita arkivet.

ANNONS
|

Ett tiotal av de 349 riksdagsledamöterna svarar för en femtedel av motionerna. Sverigedemokraten Markus Wiechel har ensam eller tillsammans med andra undertecknat uppemot 140 motioner. Flera andra, framförallt liberaler som Emma Carlsson Löfdahl, Tina Acketoft och Maria Weimer ligger bakom uppemot 90 och en del M-ledamöter befinner sig i samma härad.

Miljöpartisten Jan Lindholm vill se ett moratorium mot uppsättning av system för nästa generations mobiltelefoni, 5G, och han återkommer även i år med en motion om åtgärder mot vagabonderande strömmar. Socialdemokraten Marie Granlund anser att en strategi mot mördarsniglar behövs och partikamraten Magnus Manhammar slår ett slag för gäddfabriker.

ANNONS

Till Mars

Liberalen Matias Sundin vill se en rymdstrategi och, i förlängningen, en svensk på Mars.

Runar Filper (SD) vill att Sverige ska engagera sig för att svenska utvandrare i Argentina ska få stöd att bevara sin kultur och särart, i Argentina. SD-ledamöter står bakom motioner om att starköl borde få drickas på läktarplats på ishockeymatcher, hembygdsföreningsinspektörer, erkännande av Kurdistan och att myndigheter borde få beslagta "asylanters" tillgångar.

SD:s familjepolitiska talesperson Julia Kronlid, vill tillsammans med flera partikollegor, sänka gränsen för fri abort till tolv veckor och införa samvetsfrihet för vårdpersonal.

Många motioner handlar om djur av olika slag och från olika perspektiv. Flera vill ha registrering av katter, förbud mot vilda djur på cirkus, någon har åsikter om minkars liv på minkfarmer och flera vill lyfta hästens betydelse för fritid, friskvård och landsbygd.

Klimat kritiseras

Det finns ingen motion som ifrågasätter den allmänna motionstiden och dess värde. Däremot har flera ledamöter förslag att se över antalet riksdagsledamöter och storleken på arvodet. Johanna Jönsson (C) tror att det kunde räcka med 249 ledamöter, 100 färre än i dag.

Margareta Larsson, tidigare SD, numera vilde utan partibeteckning, föreslår en kartläggning av arbetsmiljön i riksdagen, ledamöterna emellan.

"Under de år jag varit politiskt aktiv har jag förvånats över den verbala nivå som tillåtits verka i det politiska rummet. Det har således förvånat mig att de som fått förtroendet att ansvara för skattemedel och omsorgsplaner befunnits på en mognadsnivå som inte uppfyller deras verkliga ålder", skriver hon.

ANNONS

TT

Fakta: Allmänna motionstiden

Den allmänna motionstiden pågår från mitten av september till början av oktober varje år.

De 349 ledamöterna får då lämna in motioner i vilket ämne de önskar, om stort och smått.

I högen lämnar oppositionspartierna också in sina alternativ till regeringens budgetförslag.

Motionerna skickas till de utskott i riksdagen som har hand om frågor på det område som motionen rör. Handlar det om vårdfrågor går det till socialutskottet, om miljö till miljö- och jordbruksutskottet.

Flera tusen motioner brukar komma in, fler inför ett valår. I år når antalet över 3800. Det är flest sedan 2013, ett år före det förra riksdagsvalet.

Mycket få av motionerna antas och leder till ändringar i lag eller regler.

Källa: Riksdagen

ANNONS