Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171006-cesiumkrubb-542306_se.ttela_1.jpg
Cesiumhalterna i exempelvis vilt och svamp utgör ingen hälsofara för en normalätare, enligt svenska myndigheter. Arkivbild.

Ingen större fara med cesium i krubbet

Hoppsan! Man hade nästan börjat glömma cesiumet från Tjernobyl när vildsvinen kom och bökade fram det igen. Och visst finns det radioaktiva ämnet fortfarande i livsmedel från naturen men någon större hälsorisk är det inte, enligt expertisen.

Ungefär fem procent av det cesium som vindarna förde med sig från kärnkraftshaveriet i Ukraina 1986 föll ner över Sverige. I dag finns ämnet kvar i markerna, framför allt i Uppsala län, Gävleborgs län och Västernorrlands län.

Häromdagen sköts i Uppland ett vildsvin som visade sig ha en strålningshalt högre än tio gånger över Livsmedelsverkets gränsvärde.

- Vildsvin bökar ju ner i marken och cesiumet ligger relativt grunt, några decimeter under markytan. Dessutom äter vildsvinen i princip allting. Det gör ju att de får högre halter, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Även älg och rådjur kan ha cesium i sig men generellt ligger värdena på hanterliga nivåer.

- Vad gäller insjöfisk så kan det finnas enstaka sjöar, till exempel i norra Uppland, där man kan hitta högre halter men oftast under gränsvärdet i dag.

Svampar skiljer sig åt

Svamp är ytterligare ett livsmedel som kan ha cesium i sig, och här kan variationerna vara betydande.

- Det beror på svampart och var de växer. Det kan vara stora lokala skillnader även inom samma svampart, beroende på hur cesiumet ligger i marken, markförhållanden och på nederbörd med mera. Nederbördsrika höstar tar svamp upp mer cesium, vilket i sin tur betyder att även älg, rådjur och vildsvin som äter svamp får i sig högre halter, säger Kettil Svensson.

- I samband med Tjernobyl pratades det även om cesium i hjortron men där är vi under gränsvärdena i dag. Precis som med andra bär som lingon och blåbär.

Ingen fara

På det stora hela utgör inte cesiumet i mat någon hälsofara, enligt svenska myndigheter. För de allra flesta är det inte mer än runt en procent av den stråldos vi får i oss från maten som går att härleda till Tjernobylkatastrofen.

- Är man normalkonsument kan man tryggt äta vilt och det man hittar i skogen i de nedfallsdrabbade områdena. Men om man till exempel jagar mycket kanske man ska försöka kontrollera köttet.

Fakta: Cesium-137

Radioaktivt cesium-137 sprids i naturen till följd av atmosfäriska kärnvapenprov och efter kärnkraftsolyckor.

Ämnet tas upp av växter och djur och hamnar på så sätt i våra livsmedel.

Radioaktivt cesium som man får i sig via livsmedel eller inandningsluft försvinner med tiden ur kroppen.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

MEST LÄST