Insatser mot spelberoende går trögt

Mellan 1,5 och 2 procent av den vuxna befolkningen i Sverige beräknas ha ett spelberoende, och sedan årsskiftet har kommuner och landsting ett större ansvar. Men arbetet går trögt, rapporterar Ekot.

ANNONS
|

Sex av de 20 landsting som svarat uppger att man saknar en specifik behandling för just spelmissbruk och åtta av 20 har inte ingått någon överenskommelse med kommunerna om hur behandlingen ska skötas.

- I de här överenskommelserna som kommuner och landsting ska vara skyldiga att framställa så måste man komma överens om hur ansvaret ska fördelas. Där ser vi från SKL:s sida att vi behöver hjälpa kommuner och landsting att tydliggöra ansvarsfördelningen, och det är ett arbete som pågår, säger Mikael Malm på SKL, till Ekot.

ANNONS

I Ekots enkät, som besvarats av 230 av landets 290 kommuner, uppger de flesta kommuner att de erbjuder behandling för spelmissbruk. Däremot går arbetet med förebyggande insatser trögt. Nio av tio säger att man saknar en handlingsplan för den typen av insatser.

- Alla kommuner som vi har varit i kontakt med försöker hjälpa sina invånare. Sen är de långt ifrån på plats med allting som behövs. Ser det likadant ut om ett år till skulle vi vara väldigt kritiska, säger Omid Rezvani, ordförande för Spelberoendegruppen, till Ekot.

TT
ANNONS