Ett fotografi från isbrytaren Atle under arbete. Arkivbild.
Ett fotografi från isbrytaren Atle under arbete. Arkivbild.

Isbrytarna börjar gå och elpriserna stiger

Värmesugen? Välj då ett annat resmål än byn Nikkaluokta i Gällivare kommun: I natt var där 41,3 minusgrader – vinterns hittills lägsta temperatur i Sverige. Isbrytarna har inlett säsongen och elpriserna stiger i kylan som råder i landet.

ANNONS
|

Invånarna i Nikkaluokta "värmde" upp inför nattens polarsnyting redan under onsdagen. Då kröp temperaturen ner till 39,3 minusgrader – den dittills lägsta som uppmätts i Sverige den här vintern.

Men det är alltid värre någon annanstans. I finska Muonio, nära den svenska gränsen, var det minus 41,7 grader i natt, rapporterar den finländska nyhetsbyrån FNB.

Dessutom blir det "varmare" framöver i Nikkaluokta med omnejd.

- Kommande natt ser det inte alls ut att vara så kallt längst upp i norr. Utan då talar vi om temperaturer som kan ligga någonstans mellan 20 och 30 minusgrader, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Dyrare el

I dag blir det däremot svinkallt.

- Men den här kylan kommer att börja ge med sig. I områdena där vi haft det riktigt bitande kallt väntas kylan dämpas redan under fredagen. Efterhand dämpas den även längre söderut över landet.

Torsdagen blev så kall att det märktes i flera olika sammanhang. Som på elpriserna.

- Det är framför allt spotpriserna som påverkas av det. Spotpriset i dag är 42 öre per kilowatt, och det är ganska mycket högre än gårdagen. I går var det 30 öre. Och i morgon är det 33 öre, säger Faraz Azima, vd på elsajten Elskling.

Isbrytarna igång

Elförbrukningen förväntas under dagen överstiga 26000 megawatt, nära rekordet från 2001 på 27000 megawatt, enligt Svenska kraftnät. För att försäkra sig om att produktionen kan möta förbrukningen – även om en stor produktionsenhet skulle falla bort – har man därför ställt effektreserven i beredskap.

ANNONS

Det är en strategisk reserv som kan användas i en bristsituation, och då exempelvis kraftverk som normalt inte används kan sättas igång och där industrier kan minska sin elförbrukning mot betalning.

Samtidigt meddelar Sjöfartsverket att isbrytaren Atle lämnar Luleå – och att isbrytningssäsongen därmed är i gång. Det råder trafikrestriktioner för hamnarna i Bottenviken sedan den 16 december. Endast fartyg som klarar de isförhållandena får assistans av Sjöfartsverkets isbrytare.

ANNONS