ISF: Rättsäkerheten hotad när sjuktal ska ner

Försäkringskassan har utan stöd i lagen ändrat hur den handlägger sjukpenningärenden. Fokus har skiftat från personliga möten och samordning med läkare och arbetsgivare till utredningar av läkarintyg och arbetsförmåga, visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).

ANNONS
|

- Vi kan konstatera att det har funnits en ryckighet i såväl den interna som externa styrningen av Försäkringskassan och att sjuktalet har varierat kraftigt över tiden, säger Mikael Westberg, chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan, till TT.

Förändringen har skett för att möta regeringens mål från 2016 på högst nio sjukpenningdagar i snitt per år fram till 2020.

Kan hota rättssäkerheten

Detta kan på sikt hota rättssäkerheten, anser Inger Solberg som varit projektledare för ISF:s granskning.

ANNONS

"När tillämpningen varierar över tid utan att några betydelsefulla regeländringar har genomförts för sjukförsäkringen kan det äventyra rättssäkerheten över tid", säger hon i ett pressmeddelande.

Inger Solberg tror också att förtroendet för socialförsäkringssystemet kan påverkas.

"Det har visat sig svårt att åstadkomma en långsiktig och stabil sjukfrånvaro och samtidigt behålla förtroendet för myndigheten."

"Stora variationer"

Mikael Westberg förklarar att det är en viktig rapport som ISF kommer med och att Försäkringskassan nu ska analysera den på djupet.

- Stora variationer är inte bra och det kommer att påverka förtroendet för sjukförsäkringen på sikt. Det vi eftersträvar nu är en låg och stabil sjukfrånvaro, och att våra bedömningar ska vara rättssäkra med den lagstiftning som finns, säger han.

TT: Du säger att det funnits en "ryckighet", hur då?

- Vi har sett att andelen avslag och bifall har varierat, och att det har funnits skillnader över landet. Det vi kan konstatera nu är att skillnaderna minskar och att besluten är korrekta och förenliga med lagstiftningen, säger Mikael Westberg.

ANNONS
TT
ANNONS