Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

oppnar-orange-kuver-print

Jo, du törs öppna kuvertet

Nu dimper de ner i brevlådan, de orange kuverten. Och för din egen skull – öppna det.

Många blir lite förskräckte när de får se vad som står i det. Men då glömmer de en sak.

– Ja, det är den allmänna pension som du ser där, ingen tjänstepension eller eget sparande. För att få en fullständig prognos får du logga in på minpension.se eller pensionsmyndigheten.se. Det följer med en personlig kod i pensionsbeskedet, säger Agneta Claesson, informatör på Pensionsmyndigheten.

Hon råder oss att börja tänka på pension redan i yngre år och inte vänta tills vi närmar oss pensionen.

– Det är här och nu som du sparar ihop till din pension. Jag tycker att man ska börja titta över prognosen redan i 30-årsåldern. Då har de flesta etablerat sig på arbetsmarknaden. Fortfarande är det så att kvinnor i allmänhet får en lägre pension eftersom vi arbetar mer deltid, vabbar mer och är föräldralediga under en längre tid än män. Det viktigaste du själv kan göra är att arbeta vitt så att du får tjänstepension, råder Agneta Claesson.

Som småbarnsföräldrar ska man kanske överväga att kompensera den som väljer att vara hemma med barnen.

– Det är ju alla dessa livsval vi gör som påverkar utfallet. Sedan är det inte säkert att man sitter tillsammans i samma soffa när man har blivit pensionär, som när barnen var små.

En annan sak som spelar roll är fondvalen. Hittills har soffliggarna som inte har gjort något aktivt val klarat sig bra med den av staten förvalda fonden AP7 Såfa.

– Många missar att kolla vilka avgifter som tillkommer. En procent låter inte mycket men över tid blir det en hel del. Och du behöver inte ta hjälp av någon extern aktör, du väljer lika bra själv. Jag brukar rekommendera att gå in på sajten konsumenternas.se, där du kan göra jämförelser mellan olika fondbolag och deras avgifter.

Men om jag nu gör en prognos och tycker att det här kommer inte att räcka. Hur kan jag själv påverka?

– Amortera på dina skulder kan vara en väg att gå. Och som sagt, se över avgifterna på dina fonder, säger Agneta Claesson.

Och om man redan är pensionär kan ett annat sätt att dryga ut inkomsten vara att jobba som veteran i något företag, som Veteranpoolen i artikeln här intill.

Enligt SCB var den allmänna pensionen, (inkomst-/tilläggspension och premiepension) före skatt i snitt 11 791 kronor per månad i månaden 2016 och stod för 69 procent av den totala pensionen. Den genomsnittliga totala pensionen (brutto) för samtliga var år 2015, 16 737 kronor, för kvinnor 13 703 kronor och för män 20 321 kronor. Kvinnornas totala pension som andel av männens var 67 procent 2015.

MEST LÄST