JO-kritik mot domare efter misshandelsdom

Domaren i det omtalade misshandelmålet i Solna tingsrätt kritiseras av justitieombudsmannen. Hon borde ha gått igenom domskälen med nämndemännen innan domen expedierades, anser JO efter en utredning av fallet.

ANNONS
|

"När man läser domskälen i det aktuella fallet kan man rimligen inte komma fram till någon annan slutsats än att juristdomaren borde ha gått igenom de skrivna domskälen med nämndemännen innan domen expedierades. Hon kan därför inte undgå kritik", säger JO Lars Lindström i ett pressmeddelande.

Domen, som friade en man som åtalats för misshandel av en kvinna, fick stor uppmärksamhet då det bland annat stod i domskälen att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes". De två centerpartistiska nämndemän som bestämde utgången i fallet har i efterhand hävdat att domaren skrivit något annat än det som sades under överläggningarna. Om det var så i det här fallet är inget som JO:s utredning visar.

ANNONS

Det finns inget lagkrav om att nämndemän ska granska den skrivna domen i förväg, men om domaren märker att de är på väg att fatta ett oriktigt beslut ska denna göra sitt bästa för att undvika att så blir fallet, anser JO.

TT

Fakta: Den omtalade domen

I mars i år skrev sajten The Local om en dom i Solna tingsrätt, där en man friats från misshandel av en kvinna och domskälen väckte uppseende. Bland annat står där att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan". Det faktum att kvinnan först anmälde misshandeln till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, "minskar hennes trovärdighet ytterligare", enligt domen.

Tre nämndemän och en juristdomare dömde i fallet. Två nämndemän för Centerpartiet, en man och en kvinna, ansåg att mannen skulle frias medan juristdomaren och en nämndeman för Moderaterna ville fälla honom. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

Formuleringarna i domen väckte stor upprördhet. Centerpartiet beslutade att utesluta de två nämndemännen. En av dem, mannen, valde att lämna samtliga sina uppdrag. Kvinnan stängdes tillfälligt av från sitt uppdrag som nämndeman av Solna tingsrätt, ett beslut hon överklagade.

Domaren i fallet, som skrev domen, säger att hon bara skrivit det de centerpartistiska nämndemännen sade. De har å andra sidan bägge tagit avstånd från formuleringarna.

ANNONS