Köpare av hyreskontrakt kan straffas hårt

Regeringen vill skärpa lagen för att komma åt den svarta hyresmarknaden. Den som köper ett hyreskontrakt föreslås kunna straffas med fängelse och bli fråntagen lägenheten. Regler för byten skärps också.

ANNONS
|

- Det duger inte att vi har skrupelfria individer som utnyttjar andra med ockerhyror, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff i Vilbergens centrum i Norrköping.

I en remiss som nu skickas till Lagrådet för granskning läggs en rad förslag fram som föreslås börja gälla den 1 maj 2019.

Ett förslag är att även de som betalar för ett hyreskontrakt svart ska kunna straffas med böter eller fängelse i upp till två år i normalfallet. Köparen föreslås även kunna bli av med sin lägenhet direkt.

ANNONS

Kriminaliserar köp

- Vi kriminaliserar också köpet. Vi ser att den här handlingen mellan säljare och köpare skapar helt fel spelregler på en hyresmarknad. Handeln är så omfattande i dag, beloppen är betydande och det är så många kontrakt som överlåts. Det måste vi sätta stopp för, säger biträdande justitieminister Helene Fritzon (S)

I dag är det bara brottsligt att sälja hyreskontrakt. Straffen för förmedling och försäljning av sådana kontrakt vill regeringen skärpa.

Regeringen vill komma åt de som hyr ut sina hyreslägenheter i andra hand och tjänar stora pengar på det.

Enligt lagförslaget ska den förstahandshyresgäst som tar ut en hyra som är högre än den egna hyran med eventuellt tillägg på 10–15 procent för möbler kunna förlora sitt kontrakt.

Oskäliga hyror

Regeringen vill också att det ska vara brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd, till en hyra som inte är skälig.

Den som hyr ut med överhyra ska kunna bli återbetalningsskyldig två år tillbaka i tiden, mot ett år nu.

Löfven pekar på att snitthyran för andrahandsuthyrningar i landet är 50 procent högre än förstahandshyran. I Stockholm kan andrahandshyran för en etta vara dubbelt så hög.

ANNONS

- Handel med hyreskontrakt och otillåten uthyrning gör att bostadsmarknaden fungerar dåligt, säger Helene Fritzon och hävdar att de föreslagna reglerna kommer att öka tillgången på hyresrätter.

Snävare bytesrätt

Regeringen föreslår att hyresgästernas bytesrätt snävas in. För att få byta måste hyresgästen ha bott i lägenheten i minst ett år.

Hyresgästföreningens ordförande, Marie Linder, var med på pressträffen. Hon är i stort positiv till förslagen.

- Vi ställer oss bakom men har framfört kritiska synpunkter, säger Linder och nämner kravet på att bo minst ett år för att få nyttja bytesrätten.

Det kan, framhåller hon, vara ett problem för den som nyligen har flyttat in och som får ett nytt jobb på annan ort.

Marie Linder vill att staten, om reglerna träder i kraft, informerar grundligt om de nya reglerna.

Hon tror att människor i allmänhet inte känner till den stora skillnaden i regler för uthyrning av hyresrätter i andra hand, jämfört med bostadsrätter.

ANNONS

TT

Fakta: Regeringens förslag

Enligt lagrådsremissen ska reglerna införas den 1 maj 2019.

Bytesrätten inskränks, krav på ett års boende före det att byte tillåts.

Den som köpt hyreskontraktet kan få böter eller fängelse och förlora lägenheten.

Straffen för den som säljer och förmedlar svarta kontrakt skärps. Är verksamheten "yrkesmässig" kan det ge fängelse i upp till fyra år.

En förstahandshyresgäst som hyr ut till oskälig hyra, enligt förslaget mer än 15 procent över den vanliga hyran, ska kunna bli av med lägenheten.

Återbetalningsskyldigheten av överhyra förlängs till två år bakåt i tiden.

Det blir brottsligt att hyra ut i andra hand utan tillstånd om hyran är oskälig.

Hyresrätter ska inte få användas som byten vid köp av bostadsrätter, småhus eller andra fastigheter.

Källa: Regeringskansliet

ANNONS