Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170706-sommarmagsjuka-494264_se.ttela_1.jpg
Tvätta händerna efter ko-klapp. För gullig ko kan sprida lömska bakterier. Arkivbild.

Kalas i kohage farligt för magen

Sommartider är picknicktider och strövtåg i naturen. Men sommaren är också lömsk, på så sätt att risken för magsjuka ökar. Lite koskit kan ställa till det ordentligt.

Varje år rapporteras mer än 12 000 fall av magsjuka orsakad av bakterier som campylobacter, ehec, yersinia och salmonella, konstaterar Jordbruksverket. Högsäsongen är nu, under sommarmånaderna, då vi grillar och äter utomhus och inte sällan vistas i närheten av djur. Att klappa en ko, eller picknicka i en fårhage är helt enkelt en fara för magen.

Välj rätt

- Man ska inte låta bli att ha picknick, men man kan lära sig att välja rätt platser. Nötkreatur kan ha bakterier i magen som de själva inte blir dåliga av, men som kan skapa sjukdom hos människor. Och det är främst ehec-bakterien vi kan få problem med, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket.

Ehec-bakterien finns i idisslares gödsel, och det räcker med att kossan fått lite skit på huden för att bakterien kan spridas till människohänder. Det betyder inte att man ska låta bli att gulla med djur, utan att man ska vara noga med att tvätta händerna efteråt.

Bort från komockor

- De riktigt små barnen, som i princip alltid har fingrarna i munnen, kan man kanske försöka hålla undan miljöer där det finns koskit och fårskit. Och man ska inte ha picknick i en hage där det går eller nyligen har gått djur, säger Maria Cedersmyg.

Ehec kan också spridas via livsmedel. När det gäller maten är grundreglerna att hantera den med rena händer, genomsteka köttfärs och kyckling samt noga diska knivar och skärbrädor efter att man skurit rått kött.

- Det finns ju bakterier lite överallt, så allt som rör maten innan den blivit upphettad måste vara så rent som möjligt, säger Maria Cedersmyg.

Fakta: Så minskar du risken för magsjuka

Tvätta händerna efter att du varit i kontakt med kor, får och getter.

Bada inte i närheten av idisslares betesmarker.

Tvätta händerna innan du börjar laga mat och innan du börjar äta.

Håll isär rått kött och mat som inte ska hettas upp. Diska kniv och skärbräda efter att du skurit rått kött.

Se till att kyckling, hamburgare och korv blir genomstekt.

Skölj grönsaker noga.

Låt inte maten stå framme i värmen.

Om du har egen brunn: Gör en vattenanalys minst vart tredje år.

Källa: Jordbruksverket

MEST LÄST