Det viktigaste under klimatmötet i Polen är en regelbok som kan få Parisavtalet från 2015 att fungera. Arkivbild.
Det viktigaste under klimatmötet i Polen är en regelbok som kan få Parisavtalet från 2015 att fungera. Arkivbild.

Kan de enas om jordens klimatproblem?

FN:s klimatmöte i Polen har dragit över rejält på tiden. Vad är det som pågår egentligen? Och kommer länderna att hitta en lösning på klimatproblemen? Här är några frågor och svar från TT:s reporter Roland Johansson på plats vid klimatmötet.

ANNONS
|

Vad sker just nu på mötet?

Under natten har förhandlingar pågått för att lösa upp de återstående knutarna. Just nu presenterar det polska ordförandeskapet nya sluttexter som förhoppningsvis ska vara så väl förankrade hos alla parter att de kan godkännas inom kort.

Vad hoppas man komma överens om?

Det viktigaste är en regelbok som kan få Parisavtalet från 2015 att fungera. Det gäller bland annat att länderna ska redovisa sina växthusgasutsläpp enligt ungefär samma metoder – annars går de inte att jämföra. Avsikten är också att processen ska vara så transparent som möjligt.

ANNONS

Kommer de att lyckas enas om det?

Ja, troligen. Men länderna är oerhört petiga när det gäller formuleringar och ord – vilket kanske är lite förvånande med tanke på att det mesta ändå är frivilligt och går att strunta i om man känner för det.

Vad konkret är de största stötestenarna, det som är svårast att enas om?

Det finns flera kontroversiella bitar. En av de svåraste stötestenarna har visat sig vara frågan om hur fattiga länder ska ersättas för skador som uppstår på grund av den globala uppvärmningen. En annan kontrovers rör frågan om hur marknadsmekanismer, läs utsläppsrätter, ska konstrueras i framtiden. Dessutom har USA, Ryssland och Saudiarabien bråkat om hur den nya rapporten från FN:s klimatpanel (IPCC) om 1,5 gradersmålet ska tas emot. De vill inte ha en text där rapporten "välkomnas", utan bara "noteras".

Varför har de så svårt att komma överens?

Det är som vanligt med människor, de har olika mål och är rädda för olika saker. I EU råder en viss koncensus om att man bör undvika ytterligare temperaturhöjningar, men det är lite annorlunda i USA och Australien. Vad gäller Saudiarabien är ju oljan deras levebröd – de vill inte ha en fossilfri värld. Dessutom måste man ha i minnet att klimatåtgärder kostar mycket pengar. Många länder fruktar att kostnaderna ska bli smärtsamma. Och Kina vill inte lägga band på sin makalösa ekonomiska tillväxt.

ANNONS

Kommer de att nå målet med mötet fullt ut?

Ja, troligen. Med vissa kryphål i texten, men så är det alltid på de här tillställningarna.

Hur är stämningen på mötet?

God, med tanke på alla motstridiga intressen. I Sverige, och EU, tycker vi ofta att många andra länder har förvånansvärt svårt att se allvaret i klimatfrågan. Men de länderna tycker å andra sidan att vi har svårt att ta deras linje på allvar. I Asien är människorna i första hand ute efter att höja levnadsstandarden. De har inte samma fruktan för temperaturhöjningar.

Vad kan det här mötet göra för skillnad för världen?

Om man får Parisavtalet att fungera finns det en möjlighet att man kan få ner växthusgasutsläppen. Sannolikt räcker inte intentionerna i avtalet, men det är ändå bättre än ingenting. På sikt är det helt nödvändigt att få bort koldioxid från atmosfären, så kallade negativa utsläpp.

TT

ANNONS