Kemipristagaren: "Jag fick en bra idé"

Vad krävs för att få ett Nobelpris inom naturvetenskaperna? Ett svar är att man måste ställa frågor som ingen ställt förut.

ANNONS
|

De närmaste dagarna drar Nobelfestligheterna i gång i Stockholm, med prisutdelning, bankett och föreläsningar.

Frances Arnold, 62, till vardags verksam vid California Institute of Technology (Caltech) i Pasadena utanför Los Angeles i södra Kalifornien i USA, deltar tillsammans med bland andra sina söner.

Hon var först i världen med så kallad riktad evolution av enzymer och det är detta hon belönas för.

- I princip handlar det om artificiellt urval på samma sätt som när man avlar fram nya hund- och kattraser, bara det att man gör det med molekyler istället, säger Arnold.

ANNONS

En enda ny tanke

Hennes metod har lett till framställning av nya typer av biobränslen. Metoden kan också användas för att tillverka kemikalier på ett mer miljövänligt sätt.

För 30 år sedan, på 1980-talet, var detta en revolutionerande idé – en typ av upptäckt som bara ett fåtal forskare gör i sina liv.

- Vi kan alla skatta oss lyckliga om vi kommer på en enda bra idé. De flesta forskare gör det aldrig, säger Arnold.

Hon är den femte kvinnan någonsin som tilldelats kemipriset – en försvinnande liten andel. Men hon tror att antalet kvinnor bland pristagarna kommer att öka stadigt de närmaste åren.

Ny roll

- Det finns många extremt skickliga kvinnor därute. Det är bra att Nobelkommittéerna nu ombetts att tänka på detta när de nominerar forskare till priserna, säger hon.

Hennes professionella liv har inte förändrats påtagligt sedan hon tilldelades priset – men i och med att hon nu blivit en rikskändis bombarderas hon med mejl, och hon intervjuas ständigt av olika medier.

ANNONS

- Före priset var det ingen som brydde sig om vad jag tyckte. Nu får jag frågor om allting, även sådant som jag inte har en aning om. Jag förväntas ha åsikter om precis allt.

TT

Fakta: Frances Arnold

Frances Arnold är född 1956 i Pittsburgh, USA, och doktorerade 1985 vid University of California i Berkeley. Hon är numera verksam vid California Institute of Technology i Pasadena, Kalifornien.

Hon är den femte kvinnan att få Nobelpriset i kemi. Tidigare kvinnliga pristagare är Marie Curie 1911, Irene Juliot-Curie 1935, Dorothy Crawfoot Hodgkin 1969, och Ada Yonath 2009.

ANNONS