Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171111-kevinutredning-561055_se.ttela_1.jpg
Två bröder pekades ut som skyldiga för mordet på fyraårige Kevin i Arvika för 19 år sedan. I våras avslöjade en granskning stora brister i utredningen. Arkivbild.

Kevin-fallet närmar sig ett avgörande

Den nya utredningen om mordet på fyraårige Kevin närmar sig ett avgörande. Närmare 50 förhör har hållits, rättsläkare har granskat fallet och gamla beslag har analyserats på nytt.

SVT avslöjade i våras stora brister i utredningen av fyraårige Kevins död i Arvika. Förundersökningen återupptogs och sedan dess har en handfull utredare arbetat med att granska utredningen i detalj. Nu meddelar åklagaren och förundersökningsledaren Niclas Wargren att ett besked om vad man kommit fram till väntas kring årsskiftet.

- Antingen före jul eller ganska så direkt efter årsskiftet är min prognos nu, säger Niclas Wargren till TT.

Vartenda spår

Nästan 20 år har gått sedan fyraårige Kevin hittades död invid Glafsfjorden. Två bröder, då fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga. Men SVT:s granskning visade att de pressades i många och långa förhör, och att förhörsledarna berättade om detaljer kring Kevins död. Enligt granskningen existerar inte brödernas påstådda erkännande.

För de nya utredarna har det varit viktigt att vända på alla stenar.

- Vartenda spår ska vara utrett. Det får inte vara några trådar som hänger löst. Det måste vi följa upp innan vi går ut med något besked, säger Tomas Johansson, samordnare för Kevin-gruppen och chef vid polisregion Bergslagens utredningssektion.

Nya analyser

Mellan 40 och 50 nya förhör har hållits. De utpekade bröderna har hörts igen, liksom en del tidigare vittnen, de tidigare utredarna samt personal vid socialtjänsten. Gamla beslag har säkrats och skickats på ny analys, och det rättsmedicinska underlaget kring dödsorsaken har granskats på nytt.

Inom den närmaste månaden väntas resultaten dimpa in, enligt åklagaren.

- Då får vi göra en analys och se vad vi kan lämna för besked. Beroende på vad som framkommer kan utredningen ta olika vägar, säger Niclas Wargren.

TT: Lutar det redan nu åt något håll?

- Det är klart att vi har preliminära bedömningar och idéer, men jag väljer att inte kommunicera det innan vi är klara. Det kan ju också ändras när svaren från de här viktiga analyserna kommer in, säger han.

Olika nivåer

Vilka beslag som skickats på ny analys kommenterar åklagaren inte. Inte heller vad eventuella nya spår skulle kunna resultera i.

- Det är inte så att det finns en sak som är i beslag som jag kan säga att får vi träff på det så kommer gåtan att vara löst. Men det kan ju peka åt ett visst håll, säger han.

Om det skulle bli så att bröderna avskrivs kan det ske på olika nivåer, säger Niclas Wargren.

- Ett avskrivningsbeslut kan vara att det inte finns tillräcklig bevisning för att säga att det är de. På en annan nivå kan det vara att man konstaterar att de är oskyldiga. Det krävs lite mer för det senare, säger han.

Om utredningarna mot bröderna avskrivs kan ändå förundersökningen fortsätta, om det skulle vara så att spår framkommit som pekar mot en annan eventuell gärningsman.

Fakta: Mordet på Kevin

Den 16 augusti 1998, på sommarlovets sista dag, hittas fyraårige Kevin död i bostadsområdet Dottevik i Arvika. Till en början utgår polisen från att det handlar om en olycka, men ändrar sig sedan till att det förmodligen rör sig om ett sexualbrott, och börjar därefter utreda om barn kan ha dödat honom.

Drygt en vecka senare, den 22 augusti, förhörs två bröder, fem och sju år gamla, för första gången, men endast som vittnen. Polisen har senare två tonåringar, en 13-åring och en 14-åring, som huvudmisstänkta.

I mitten av oktober går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin.

Polisen avslutar fallet den 2 november 1998.

Åklagaren i fallet väckte aldrig någon bevistalan och brödernas skuld blev aldrig rättsligt prövad.

Källa: TT:s nyhetsarkiv

Fakta: Den nya utredningen

I maj beslutade åklagarkammaren i Karlstad att förundersökningen om mordet på Kevin skulle återupptas.

Två nya utredningar inleddes också mot bröderna enligt en lagparagraf som behandlar unga lagöverträdare (Lul 31).

Förundersökningen skulle i teorin kunna leda fram till ett åtal, men det förutsätter i så fall att utredarna hittar en misstänkt över 15 år.

Målet med de enskilda utredningarna är att se om bevisningen håller.

En möjlig utväg är att utredningarna resulterar i en så kallad bevistalan – en rättegångsliknande process när minderåriga misstänks för brott.

Källa: Åklagare Niclas Wargren

MEST LÄST