De tre terrormisstänkta männen hade förberett sig med stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning, enligt åtalet.
De tre terrormisstänkta männen hade förberett sig med stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning, enligt åtalet.

Långa fängelsestraff yrkas för terroråtalade

Åklagaren yrkar på fleråriga fängelsestraff för de tre män som åtalats för att ha planerat ett terrorattentat i Sverige. Han vill också att samtliga sex åtalade i målet utvisas. Men försvaret sågar bevisningen.

ANNONS
|

Åklagaren anser att förberedelsebrottet motiverar ett fängelsestraff på åtminstone åtta år för de tre huvudmisstänkta männen, 46, 39 och 30 år gamla, om de döms.

- Om man fullföljt hade ett mycket stort antal personer utan koppling till gärningsmännen drabbats, säger Per Lindqvist.

Till det kommer eventuellt ansvar för terrorfinansieringen, varför något annat än "mycket långa fängelsestraff" inte kan komma ifråga för de tre, enligt åklagaren.

För övriga tre, som endast åtalats för terrorfinansiering, yrkar han på ett års fängelse. Han vill också att samtliga sex åtalade utvisas.

ANNONS

IS-kontakter

Det stora terrormålet mot de sex männen, från Uzbekistan och Kirgizistan, har pågått sedan början av januari. Under pläderingen i Stockholms tingsrätts säkerhetssal lade åklagaren med hjälp av en tidslinje fram hur terrorplaneringen ska ha tagit form.

Inledningsvis handlar det om hur de tre terrormisstänkta männen kom i kontakt med varandra, vilka IS-män de chattar med och hur de utväxlar IS-propaganda sinsemellan. Därefter hur en av dem, 39-åringen, lägger upp bilder på, vad åklagaren anser, är tilltänkta mål, hur 46-åringen tar del av bombinstruktioner och efter detta, ungefär en månad senare, köper ett stort parti kemikalier.

Mot slutet visar åklagaren hur de misstänkta jagar falska pass och att 30-åringen i chattar uppger att han har "ett ärende".

"Det finns ett bröllop hos oss", skriver han.

- Där menar jag att 30-åringen röjer planerna på ett attentat i Stockholm, säger Per Lindqvist.

Nära förverkligande

Enligt åklagaren är bröllop ett kodord för attentat. Han anser vidare att planerna varit nära ett genomförande.

- Det är mycket lite som återstått, i några fall inget alls, för att åstadkomma skada genom frätning, gas, explosion eller stickvåld, säger Per Lindqvist.

ANNONS

Han framhåller också att det inte krävs samma konkretion för att bevisa ett förberedelsebrott som ett försöksbrott.

- Det finns inte några uppgifter om mot exakt vilka personer, exakt var eller när ett attentat skulle ske. Det krävs inte heller enligt straffbestämmelsen, säger Per Lindqvist.

Kritik från försvaret

Männen nekar till alla anklagelser och försvaret har riktat kritik mot åklagarens gärningsbeskrivning. Advokat Thomas Olsson, som försvarar 46-åringen, underkänner åklagarens tidslinje.

- Det saknas samband annat än det kronologiska. Det är en allvarlig brist, säger Thomas Olsson.

Exempelvis talas det i chattar om "bröllop" i juli 2017 – men det saknas koppling till det tillfälle när 46-åringen köper kemikalierna mer än ett halvår senare, påpekar han.

Han ifrågasätter också åklagarens påståenden om kemikalierna. Enligt advokaten ger utredningen inget stöd för att 46-åringen tog emot väteperoxid, och övriga kemikalier kan knappast användas vid terrorattentat, enligt Olsson.

ANNONS

- Inget av de här tre ämnena besitter de särskilda egenskaper som krävs, säger han.

Försökte sälja

Thomas Olsson framhåller också att 46-åringen försökte sälja delar av kemikalierna.

- Det är uppenbart att kemikalierna inte köpts in i syfte att tillverka bomber, utan det var något som kom på köpet, säger han.

Advokaten tycker inte heller att åklagaren har kunnat bevisa att 46-åringen haft ett uppsåt.

- Det finns inget som visar att det funnits ett beslut att begå ett brott vid den här tidpunkten, säger han.

Pläderingarna planeras att avslutas på fredag. Dom brukar meddelas två veckor senare.

En av männen, som misstänks för terrorfinansiering, släpptes ur häktet förra veckan. Han ansågs ha suttit av den tid som motsvarar straffvärdet för det brott han åtalats för.

ANNONS
TT

Fakta: De sex åtalade

Man, 39, medborgare i Kirgizistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brukande av falsk urkund och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 34, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 46, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och ringa narkotikabrott.

Man, 24, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Jämtland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 39, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Östergötland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottlighet i vissa fall.

Man, 30, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund.

Fakta: Detta har hänt

Vid fyratiden på morgonen en aprildag 2018 slog nationella insatsstyrkan in dörren till en lägenhet i Akalla i Stockholm. Tillslag gjordes även i jämtländska Strömsund.

Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – anhölls misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Under utredningens gång tillkom misstankar mot ytterligare tre män som misstänks ha skickat pengar till terrorgruppen IS. De har åtalats för brott mot "lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall" och brukande av falsk urkund. Även de tre som misstänks för förberedelse till terroristbrott har åtalats för det.

Fem av männen är uzbekiska medborgare. Den sjätte, 39-åringen som misstänks för förberedelse, kommer från Kirgizistan.

ANNONS