Lööf öppnar för Löfven

Centerledaren Annie Lööf ställer hårda krav för att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Hon kräver att han ska driva borgerlig politik.

ANNONS
|

Centern ställer en rad krav som Socialdemokraterna måste godta före den planerade statsministeromröstningen i nästa vecka.

- Vill de att vi ska rösta gult till honom behöver de godta de här förslagen, säger Lööf.

Att rösta gult innebär att Centern lägger ned sina röster och därmed släpper fram Löfven som statsminister.

Bland partiets krav står sänkta skatter på jobb och företag, att liberalisera bostads- och arbetsmarknaden, att säkra valfriheten i välfärden och "frihets- och äganderättsreformer på landsbygden".

ANNONS

Driva borgerlig politik

- Vi hoppas att Stefan Löfven ska inse att för att han ska ha en viss chans att bli statsminister så kommer han att få driva centerpartistisk och borgerlig politik, säger Centerledaren.

Lööf talade på tisdagen med Löfven om de villkor C ställer för att släppa fram honom som statsminister i nästa vecka.

Däremot är det inte aktuellt för C att sitta i en S-ledd regering.

Om villkoren godtas så kommer C efter statsministeromröstningen att presentera en mer specifik lista med krav inför budgetförhandlingar.

Det kan, enligt Lööf, handla om kraftigt sänkta marginalskatter, reformerade turordningsregler, en liberalare arbetsrätt och friare hyressättning.

"Rimliga krav"

Att ställa krav som innebär att S måste byta politik tycker Lööf inte är konstigt. Hon påpekar att det är många som kräver stöd från C just nu.

- Då är det också rimligt att vi som parti lägger fram de krav vi tycker är rimliga för vilken politik som Sverige behöver, säger hon.

ANNONS

Trots de hårda centerkraven avvisar inte Löfven Lööfs utspel rakt av:

- Det är bra att processen rör sig framåt, säger han.

Löfven uppger att han bara läst om den "så kallade kravlistan". Han tycker inte att den innehåller några överraskningar eftersom det är politik som C länge drivit.

- Jag måste naturligtvis ta del av den direkt, analysera vad den innebär och därefter ska vi ta ställning till den, säger Löfven.

Vill inte tolka

Moderatledaren Ulf Kristerssons regeringsalternativ är en Alliansregering eller en regering med bara M och KD som för Alliansens politik. Han vill inte tolka eller spekulera kring Lööfs utspel.

- Jag tycker att man får bäst och mest Allianspolitik i en Alliansregering, säger Kristersson.

ANNONS

Liberalerna vill inte kommentera Lööfs utspel. De har intensiva interna diskussioner om vilka regeringsalternativ de kan tänka sig att stödja. Ett besked om partiets nästa steg i regeringsfrågan väntas denna vecka.

Stefan Löfven ska på måndag redovisa för riksdagens talman vilka partier han vill bilda regering med. En statsministeromröstning om honom är planerad till onsdagen den 5 december.

Men det är inte uteslutet att Löfven begär förlängd tid, något som talmannen har sagt skulle vara möjligt att bevilja.

TT

Fakta: Omröstning nästa vecka

Talman Andreas Norlén har aviserat att han kommer att nominera S-ledaren som statsminister den 3 december.

Senast då ska Löfven ha berättat för talmannen vilka partier som ska ingå i den tänkta regeringen.

Om S-ledaren har en lösning i sikte och begär mer tid kan han räkna med att få det.

Annars är statsministeromröstningen i riksdagen tänkt att hållas den 5 december.

Källa: Riksdagen

ANNONS