Löfven tror på en hård kamp om väljarna

Statsminister Stefan Löfven vill inte ta ut något resultat i förskott i valrysaren, läget mellan blocken är jämnt.

ANNONS
|

- Man ska ha en hård valrörelse, i sak, men när väljarna har sagt sitt ser vi fördelningen av mandat i riksdagen och då är det vårt ansvar att ta hand om det och se till att Sverige kan styras, säger Löfven till journalister vid Socialdemokraternas valstuga på Trädgårdstorget i Linköping.

Dit har han tagit sig från ett tal i Stockholm. I Linköping väntar avslutningsduellen mellan honom och Moderatledaren och statsministerkandidaten Ulf Kristersson. Argumenten är dragna otaliga gånger om och nu är det bara väljarnas dom kvar i ett val där Socialdemokraterna, och Moderaterna, ser ut att backa ordentligt.

ANNONS

- Jag vill fortsätta minst fyra år till, vi har så mycket kvar att göra, säger Löfven i Stockholm.

Efter valet

Men tror Löfven själv att han kan få uppdraget att fortsätta?

- För egen del ja, men det beror också på hur de andra agerar. Nu är det sju partier som har möjlighet att göra något bra efter valet, säger han.

Allt hänger på, hävdar han om Alliansen eller några av de borgerliga partierna tänker göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

I takt med att Löfven trycker ännu lite hårdare på att valet är ett ödesval, där han målar en bild av anständiga partier som står mot hatiska krafter (enligt Löfven SD), hamrar han på om att valet handlar om skattesänkningar eller välfärd.

- Det här valet handlar om vad vi ska göra av alla de resurser som svenska folket har arbetat ihop, säger Löfven i Stockholm.

ANNONS

Svenska modellen

Han anklagar Moderaterna och Alliansen för att arbeta med en manual om hur man monterar ned den svenska modellen. Och han beskriver SD som ett parti som försökt klä sig lite finare men så här mot slutet av valrörelsen har visat sitt rätta jag, i retorik och handling.

- Vi kan inte ha ett parti med avgörande inflytande som skrämmer minoriteter och attackerar media, säger Löfven och syftar på SD.

Med sig på i Stockholm har Löfven sin norske S-kollega Jonas Gahr Støre.

Gahr Støre säger att det finns både likheter och skillnader mellan den svenska valrörelsen och den senaste i Norge. Han varnar också för "den yttre högern".

- Frågan är om den svenska traditionella högern kommer att ta det historiska beslutet att släppa in den yttersta högern. För i europeiska länder är det de konservativa partierna som avgör det, säger han.

ANNONS

Historiskt vägskäl

Han anser att Sverige står inför ett historiskt vägskäl, ett val som är viktigt inte bara för Sverige, utan även för Norge, Norden och Europa.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman påstår sig vara relativt nöjd med kampanjandet, trots att S ligger långt under 2014 års valresultat i opinionsmätningarna.

- Vi kommer att göra ett sämre val än 2014. Det är egentligen den utveckling vi har sett i alla de europeiska länderna. Det stora regeringsbärande partiet får betala ett pris för att regera landet. Så det var vi i någon mening medvetna om när vi sökte regeringsmakten för fyra år sedan.

TT

ANNONS