Lavin norr om Kebnekaise – en drogs med

En person drogs med i en lavin som gick i närheten av fjällstugan Nallo norr om Kebnekaisemassivet. Personen har hittats och området söks igenom med hundar.

ANNONS
|

Lavinen utlöstes vid 14-tiden på tisdagen från Sielmatjåkka i riktning mot Nallostugan. Stugan är belägen strax öster om Kungsleden och norr om Kebnekaisemassivet i Kiruna kommun.

Enligt vittnesuppgifter från andra personer som befann sig i området var det endast en person som drogs med.

- Den drabbade är anträffad. Jag vet inte om det är under eller ovan snö, säger polisens presstalesperson Börje Öhman till TT.

Hur det är ställt med personen är oklart. Enligt polisen ingick denne i ett sällskap om tio personer och de övriga är i säkerhet.

ANNONS

Det första larmet kom in i ett "skrapigt" telefonsamtal vid klockan 14. En större fjällräddningsinsats inleddes och fjällräddare och lavinhundar började söka genom lavinområdet. Även Norge har skickat en ambulanshelikopter och två lavinhundar.

Insatsen fortsätter för att utesluta att ytterligare personer drogs med i skredet.

- Insatsledaren gör den bedömningen att lavinen är såpass stor, samtidigt som det är så mycket folk i fjällen under påsklovsveckan, att vi kommer att söka genom området med hundar i alla fall, säger Börje Öhman.

Fjällräddare kommer även att utföra sprängningar i området för att säkerställa att inga fler laviner löser ut.

Enligt Naturvårdsverkets lavinprognos råder en betydande lavinfara i Kebnekaisefjällen. Det är den tredje nivån på en femgradig skala.

"Dagens råd är åt det strängare hållet eftersom faran är högst påtaglig, även om den kanske inte syns", står det i varningen på myndighetens lavinvarningssajt.

TT
ANNONS