LFV kopplas till emiratisk vapenindustri

Luftfartsverket har genom ett dotterbolag under flera år bedrivit samarbete i Förenade Arabemiraten med ett företag som har kopplingar till den emiratiska vapen- och försvarsindustrin, rapporterar Sveriges Radios Kaliber.

ANNONS
|

Samarbetet inleddes 2013 och är värt en miljard kronor. Tillsammans med en lokal partner ansvarar Luftfartsverkets dotterbolag för flygledningen på fem flygplatser i Abu Dhabi.

Förenade Arabemiraten ingår i militärkoalitionen som strider i Jemen, under ledning av Saudiarabien. LFV:s dotterbolag ska bara jobba civilt, men enligt Kaliber flygleder samarbetspartnern Gal Ans även militären i landet. De ägs också av två bolag där det ena varit med och grundat en ny stor försvarskoncern åt regimen, och det andra är ett av regionens största vapenbolag. Vapenbolaget anklagas av både FN och Amnesty för delaktighet i vapenaffärer som strider mot internationella embargon.

Enligt Kaliber har militärflyg med soldater som dödats i Jemen landat på en flygplats som Luftfartsverkets personal tidigare har ansvarat för. På en annan flygplats flygleder de militärer som genomgår en militär pilotutbildning.

ANNONS

Luftfartsverkets dotterbolags vd säger till Kaliber att de inte kände till ägarbolagens alla aktiviteter, exempelvis anklagelserna från FN. Däremot säger LFV i en kommentar till TT att det visste att det förekom militär aktivitet på flygplatserna där de arbetat.

"För LFV är detta inget avslöjande. Vi vet att det förekommer militära flygrörelser på dessa civila flygplatser eftersom det är så flygtrafik fungerar." skriver pressansvarige Per Fröberg.

TT

Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen i samband med "Arabiska våren" ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentra, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer den Aden-baserade presidenten Abd Rabu Mansur Hadi.

Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits på Huthirebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller den 4 december.

Sedan den saudiskledda militäralliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars 2015 beräknas mellan 9000 och 10000 människor ha dödats, många av dem civila. Över 50000 människor har skadats i striderna och miljontals har tvingats lämna sina hem.

Källa: AFP med flera

Fakta: Förenade arabemiraten

Förenade arabemiraten är en federation av sju små emirat: Abu Dhabi, Dubai, Sharja, Ras al-Khaima, Ajman, Fujaira och Umm al-Qaiwain.

Landet bildades 1971 när de små ökenstaterna blev självständiga från Storbritannien.

Stora oljetillgångar har skapat enorma rikedomar och levnadsstandarden är mycket hög.

Inom varje enskilt emirat ligger all makt hos härskaren, emiren. Det finns inga politiska partier, fackföreningar eller intresseorganisationer. Allmänna val förekommer inte, även om val i begränsad omfattning infördes 2006. Informella familjeband betyder mer för maktutövandet än officiella titlar och positioner.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS