Liberalerna fortsatt splittrade efter möte

Liberalerna är fortsatt djupt splittrade i regeringsfrågan. Oenigheten går ända upp i partiledningen och efter söndagens krismöte kvarstår sprickan.

ANNONS
|

Trots sju timmar med riksdagsgruppen i fredags och fem timmar med gruppen och partistyrelsen på söndagen, har Liberalerna inte lyckats enas om en linje i regeringsfrågan.

- Det är ingen hemlighet att vi har lite olika ingångar i regeringsfrågan, som partiets 1:e vice ordförande Helene Odenjung beskrev det efter mötet.

Det var mycket sammanbitna och tystlåtna ledamöter i partistyrelsen och riksdagsgruppen som anlände till mötet i Gamla stan på förmiddagen. Partiledaren Jan Björklund var fåordig.

ANNONS

Olika uppfattningar

- Vi ska inte fatta några beslut i dag. Det viktiga är att vi får diskutera det här ordentligt, sade han till TT.

Flera partidistrikt har diametralt olika åsikter i regeringsfrågan.

- Ja, det speglar väl att det finns olika uppfattningar, sade Björklund.

Efter fem timmars diskussioner var mötet slut. Både Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm försvann ut bakvägen. Några av de övriga deltagarna gav korta kommentarer.

- Vi har haft viktiga samtal om viktiga frågor i en god stämning. Men vi har inte fattat några beslut, sade partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson efter mötet.

Stänga dörren

Han vill inte bedöma vilken sida i valet mellan Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S) som har majoritet.

ANNONS

- Vi har inte voterat, men det är ingen hemlighet att vi har olika uppfattningar.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström anser att diskussionerna var bra och respektfulla. Men hon står bakom sitt länsförbund i Uppsala, som vill stänga dörren för att bli beroende av SD.

- Naturligtvis gör jag det. Det är mitt länsförbund som jag är stolt över.

Även Stockholms län går på den linjen.

Lutar mot S

- Det är självklart för ett liberalt parti att stå upp mot nationalism och främlingsfientlighet. Jag tycker att partiledningen hanterat det här bra, sade ordförande i Stockholms stad Lotta Edholm.

Valet partiet står inför är att välja mellan Stefan Löfven och Jimmie Åkesson. De som inte vill se något samarbete med Socialdemokraterna vill nog inte beskriva det så, utan att det handlar om Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson.

ANNONS

Men Jan Björklund betonade när partiet röstade nej till Kristersson som statsminister att det inte var ett nej till honom, utan till en regering som blir beroende av SD.

Björklund lutar åt att i stället samarbeta på något sätt med Socialdemokraterna. Och han får uppbackning bland annat från länsförbundet i Uppsala.

- Vi tycker att partiledningen och riksdagsgruppen har hanterat det problematiska parlamentariska läget på ett bra sätt och vill vara tydliga med att vi stöttar det som de gör och att Sverigedemokraterna inte ska få någon makt, sade Uppsalas länsförbunds ordförande Malin Sjöberg Högrell.

Centern avgör

Men Skånedistriktet vill hålla dörren öppen för en Alliansregering och stänga den mot S.

- Vi föreslår att partiet ska avstå från att gå i regering med S, sade Torbjörn Ekelund, ledamot i regionfullmäktige i Skåne till Kvällsposten i början av veckan.

ANNONS

Inför mötet varnade en ledamot för ”han håller på att spräcka partiet", syftandes på Jan Björklund, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Hur partiet väljer att göra kommer att avgöra Jan Björklunds framtid. Han höll ett starkt principiellt tal inför omröstningen om Ulf Kristersson där han på ideologiska grunder avvisade allt samarbete eller beroende av SD.

Under valrörelsen lovade han sina barn att hålla det partiet utanför politiskt inflytande. Väljer partiet att ändå öppna för detta, kan han knappast sitta kvar som partiledare.

Dramatiken är störst i Liberalerna, men det är inte det partiet som har avgörandet i sin hand. Det är i stället Centerpartiet, som också höll möten under helgen, vilket framgick av partiledaren Annie Lööfs inlägg på Instagram. Några kommentarer ville partiledningen inte ge.

TT

Fakta: Snärjigt hitta nästa statsminister

På måndag den 3 december föreslår talman Andreas Norlén för riksdagen att Stefan Löfven (S) ska bli statsminister.

Detta bordläggs först en gång, sedan en andra gång. På onsdag den 5 december väntas riksdagen ta ställning till Löfven.

Turerna som föregått detta:

Den 25 september röstade den nyvalda riksdagen bort Löfven som statsminister med 204 röster mot 142. Sedan dess styrs Sverige av en övergångsregering.

Talmannen har därefter fört upprepade samtal med partiledarna för att försöka hitta en lösning.

Den 2 oktober fick Ulf Kristersson (M) i uppdrag att försöka bilda regering. Den 14 oktober gav han upp.

Dagen efter fick Stefan Löfven uppdrag att sondera, han kastade in handduken den 29 oktober.

Talmannens nästa drag blev att utse Ulf Kristersson som statsministerkandidat. Den 14 november röstade riksdagen nej till Kristersson.

Därefter fick Annie Lööf (C ) i uppdrag att ”sondera förutsättningar för en regering som kan tolereras av riksdagen”. Efter att hon gett upp den 22 november fick Stefan Löfven åter bollen.

Fakta: Vägen till extraval

Det finns bara ett i grundlagen angivet sätt att utlysa extraval.

Om talmannens förslag till statsminister förkastas fyra gånger av riksdagen utlyses automatiskt extraval.

Det ska hållas inom tre månader och gäller bara val till riksdagen.

Hittills har ett förslag röstats ned i riksdagen.

Normalt kan en regering utlysa extraval. Det får däremot inte en övergångsregering göra.

Ett informellt sätt att ändå åstadkomma det utan fyra omröstningar i kammaren är att partierna kommer överens politiskt om att utse en statsminister med uppgiften att utlysa extraval.

ANNONS