En sjuksköterska som skulle limma ihop ett läppsår som en flicka fått limmade ihop hennes mun, som sedan fick bändas upp. Arkivbild.
En sjuksköterska som skulle limma ihop ett läppsår som en flicka fått limmade ihop hennes mun, som sedan fick bändas upp. Arkivbild.

Limmade ihop patients mun

En sjuksköterska som skulle limma ihop ett sår som en flicka fått på läppen limmade ihop hennes mun. Nu får både sjuksköterskan och ledningen kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

ANNONS
|

Det var i januari som flickan, som är i förskoleåldern, kom in till en vårdcentral på småländska höglandet sedan läppen spruckit i en olycka i pulkbacken, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Enligt flickans mamma som var med henne var det väldigt mycket folk och stressigt på vårdcentralen. En bedömning av flickans skada gjordes i väntrummet och sedan skulle såret limmas ihop med så kallat vävnadslim i ett undersökningsrum.

- Det är svårt eftersom limmet är väldigt rinnigt. Jag såg sjuksköterskans ansiktsuttryck, hon svor lite tyst för sig själv. Jag såg att hon fick panik, säger mamman till SVT.

ANNONS

När såret limmades fick flickan lim på läpparna som klistrades ihop och fick bändas upp.

Dagen efter fick mamman åka med dottern till akuten.

- På akuten sa de att det var det värsta de sett. Jag blir irriterad att det kan gå till så här, säger mamman.

Ivo skriver i sin rapport att sjuksköterskan frångick vårdcentralens rutin om att limning av sår ska ordineras av läkare och att två sjukvårdsanställda ska vara på plats vid limning.

TT
ANNONS