Alliansen splittrad om enkla jobb

Allianspartierna går fram med olika förslag på hur lågutbildade unga och nyanlända lättare ska få jobb. Centern vill satsa tolv miljarder kronor på att göra det billigare att anställa.

ANNONS
|
Centerns nya giv för att få fler lågutbildade i arbete innebär att arbetsgivaravgifterna slopas på lönesummor upp till 16000 kronor under de två första åren. Det minskar, enligt Centerledaren Annie Lööf, arbetsgivarens kostnader med 25 procent.
- Detta handlar inte om något lappande och lagande. Det är en genomgripande reform, säger hon.
Sänkningen av arbetsgivaravgifterna gäller för alla grupper som inte varit anställda tidigare, men bedöms kunna leda till 45000 jobb för framför allt lågutbildade.
- Det gäller att få företag att vilja och våga anställa människor som inte har någon meritförteckning, säger Lööf.
LO-kritik
Reformen ersätter C:s tidigare profilförslag om sänkt arbetsgivaravgift för alla unga under 25 år. Det infördes av Alliansen, men har nu avskaffats av den rödgröna regeringen. Övriga Allianspartier har också släppt det förslaget. Det har kritiserats för att vara för dyrt och ineffektivt eftersom arbetsgivarna fick rabatt även för unga som redan var anställda.
Socialdemokraterna och LO kommer med samma kritik mot C:s nya förslag.
- Det blir enorm kostsamt och ger ingenting, säger LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson.
Han anser att C smetar ut stora summor på grupper som får anställning i alla fall.
- Det finns bara en sak att göra. Att utbilda dem och matcha dem med de jobb som finns, säger Thorwaldsson.
Onödigt dyrt
Det Finanspolitiska rådets förre ordförande John Hassler anser att C:s förslag är bra för många nyanlända flyktingar, men bedömer att den sänkta arbetsgivaravgiften blir onödigt dyrt eftersom det omfattar alla grupper på arbetsmarknaden.
- För ungdomar med fullgjord gymnasieutbildning är det inte så svårt att få jobb i dag, säger Hassler.
Företagarnas vd Günther Mårder tror att C:s nya förslag "till viss del" kan hjälpa lågutbildade nyanlända att få jobb. Men han betonar att de också måste kunna leverera enkla tjänster som efterfrågas och efterlyser mer omfattande reformer än dagens rot- och rutavdrag.
Vill inte kritisera C
Övriga Allianspartierna har andra modeller för att ge lågutbildade och nyanlända jobb. Moderaterna föreslår inkomstskattesänkningar.
M:s ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson vill inte kritisera C och uppger att det är bra att "Allianspartierna har fokus på jobb som inte kräver högre utbildning".
Liberalerna vill ha en ny anställningsform med löner under kollektivavtalsnivå och befriade från arbetsgivaravgift.
- Vi tror mer på vår konstruktion. Den är enklare och tydligare för företagen och den har på ett tydligt sätt utgångspunkten att ingångslönerna för nyanlända och unga under 23 ska vara lägre än de är i dag, säger Mats Persson (L).
Fakta: Allianspartiernas viktigaste jobbförslag
C
Ingångsavdrag. Arbetsgivaravgifter slopas på lön upp till 16000 kronor i två år när en person som inte jobbat tidigare anställs. Kostar tolv miljarder. Ingångsjobb, ny anställningsform med lägre ingångslön.
M
Första jobbet-avdraget. Sänkt inkomstskatt för alla, men framförallt för dem med låga inkomster. En servitör kan få upp till 2000 kronor mer om året. Kostar 10 miljarder kronor.
L:
Startjobb. En ny anställningsform för yngre än 23 år och för nyanlända i upp till fem år efter beslut om uppehållstillstånd. Lön på 14000 –16000 kronor. Inga arbetsgivaravgifter på den lönen.
KD
Introduktionsanställningar. En ny anställningsform med 75 procent arbete och 25 procent utbildning, med en lön på 75 procent eller högre av kollektivavtalsnivån.
Källor: C,M,L och KD
ANNONS