Luften i Stockholm dödar många i förtid

Cirka 1 000 personer dör i förtid varje år i Stockholms län på grund av luftföroreningar, enligt en ny analys. Den främsta orsaken är utsläppen från dieselbilar.

ANNONS
|

Analysen, som har gjorts av miljöförvaltningen i Stockholm på uppdrag av Östra Sveriges luftvårdsförbund, omfattar också Södermanlands, Uppsala och Gävleborgs län.

I vart och ett av dessa län dör årligen 60–90 personer i förtid på grund av luftföroreningar.

Resultatet har stora likheter med tidigare analyser av luftföroreningarnas effekter – men siffran är något högre än tidigare.

- Tusen döda är en hög siffra för att vara miljörelaterad, och hög om man jämför med antalet döda i vägtrafiken, säger Christer Johansson, professor vid institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi vid Stockholms universitet.

ANNONS

I stort sett är det äldre personer och personer med sjukdomar som drabbas. I genomsnitt dör de runt tio år i förtid på grund av luftföroreningarna.

Enligt Christer Johansson står dieselbilar med sina utsläpp för det mesta av föroreningarna.

- Om dieselbilarna försvann så skulle dödstalen sjunka, säger han.

En jämförelse med andra storstäder i Europa visar att halterna av föroreningar i Köpenhamn ligger på ungefär samma nivå som i Stockholm. I Oslo är de något högre per capita.

TT

Fakta: Dieselbilar

Dieselbilar släpper ut betydligt mer kväveoxider och partiklar än bensinbilar, vilket bidrar till att många människor dör i förtid på grund av luftföroreningar. Personbilar i drift i Sverige 2016, utifrån bränsletyp:

Bensin: 2888004

Diesel: 1529808

Etanol: 224787

Elhybrid: 55126

Gas: 43692

Laddhybrid: 18832

El: 7532

Övriga: 278

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS