Människor upptäcker lätt att du är sjuk

Känner du dig hängig och tror att en bättre sminkning ska rädda dagen? Var inte så säker. Enligt en ny studie kan människor upptäcka att du är sjuk, bara timmar efter att du blivit infekterad.

ANNONS
|

I studien, genomförd vid Stockholms universitet, fick 16 personer en injektion med ett ämne som triggar immunförsvaret att reagera, varpå kroppen uppvisar influensaliknande symptom. Samtliga fotograferades två timmar före injektionen, och två timmar efter – när tydliga tecken på infektion syntes i de flesta fall. Bilderna visades sedan för deltagare, som fick peka ut vilken av bilderna som visade personerna sjuka respektive friska. I 62 procent av fallen kunde de upptäcka när personen såg sjuk ut.

- Det är betydligt bättre än slumpen. Men i den här studien tog vi bara en bild. Ska man bedöma om någon är sjuk använder man en massa singaler: hur någon rör sig, hur man pratar, hur folk luktar, säger John Axelsson, forskare vid stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet.

ANNONS

Undviker sjuka

Människan har under evolutionens gång lärt sig att upptäcka hot i omgivningen. Vi reagerar till exempel starkt på arga ansikten, ormar och spindlar. Det sker omedvetet. Förmågan att upptäcka om någon är sjuk, så kallad "disease avoidance", är en viktig överlevnadsegenskap som föreslås vara evolutionärt nedärvd.

- Evolutionärt är ett av de absolut starkaste hoten att få en infektion. Vi försöker därför undvika att bli sjuka i första läget. Därför försöker vi undvika sådant som innehåller mycket bakterier och virus och är farligt för oss. Sitter du på ett tåg och personen bredvid börjar hosta och snörvla känner du instinktivt: "Oj, det var inte så kul att sitta bredvid den här personen".

Risk för stigmatisering

John Axelsson pekar på två aspekter av resultatet.

- Påverkar det här hur man faktiskt behandlar folk? Personer som ser sjuka ut, men som inte är det, kan bli stigmatiserade.

ANNONS

Upptäckterna riktar också strålkastarna mot sjukvården och reser frågan hur väl sökande blir omhändertagna.

- Kan läkare bli bättre på att upptäcka sjukdom och ställa diagnoser när de upptäcker signaler som kroppsspråk, förändrat rörelsemönster och tonläge?

TT

Fakta: Så genomfördes studien

16 fullt friska personer injicerades med LPS (lipopolysackarid), en molekyl som finns i bakteriernas cellväggar och som känns igen av immunsystemet, som reagerar som om kroppen invaderats av sjukdomsbringande bakterier.

Personer som injicerats med LPS får influensalika symptom, till exempel blekare läppar och hud, svullnad i ansiktet, mindre spänst i mungipor och ögonlock och blodsprängda ögon. Symptomen går över efter några timmar och någon verklig infektion utvecklas aldrig.

Efter injektionen uppvisade 13 av 16 personer sjukdomssymptom.

Studien är begränsad till en liten grupp och forskarna arbetar nu med att utöka studien till att innefatta större grupper.

ANNONS