Många återanvänder lösenord – trots risk

Tre av tio svenskar medger att de har tre eller färre lösenord som de använder till flera tjänster på nätet, enligt en ny Sifo-undersökning. Men att återanvända lösenord innebär en stor risk om hackare skulle komma över dem.

ANNONS
|

Mejl, sociala medier, bokningar av tjänster och onlineshopping – både på jobbet och privat krävs det i dag allt fler lösenord och användarnamn. Men trots att många använder flera olika tjänster är det vanligt att man använder samma lösenord flera gånger om, något som ökar risken för att utsättas för identitetsstöld och bedrägerier.

Kommer åt alla system

- Det blir ju så att om man blir av med ett lösenord och bara har ett kan någon sen väldigt enkelt ta sig in i andra system som man använder, säger Henrik Davidsson på it-säkerhetsföretaget NTT Security, som har beställt undersökningen.

ANNONS

I undersökningen svarar 30 procent av de tillfrågade att de har tre eller färre lösenord på internet, 9 procent har fem lösenord och 39 procent har fler än fem lösenord. Undersökningen visar också att kvinnor har färre lösenord än män. 33 procent av kvinnorna anger att de har tre lösenord eller färre jämfört med 26 procent av männen.

- Jag tror det handlar mest om lathet att man inte vill komma ihåg för många lösenord, säger Henrik Davidsson.

Byta ofta

Det handlar inte heller om hur säkert ett lösenord är om man använder samma lösenord till flera system. Det finns i dag olika typer av elektroniska nyckelringar som kan hjälpa till att komma ihåg alla lösenord, men för att vara riktigt säker, säger Henrik Davidsson, bör man också byta dem regelbundet.

- Jag försöker byta lösenord kanske en eller två gånger i månaden. Det blir några stycken men det är ett bra sätt att träna minnet på.

ANNONS

Undersökningen genomfördes i Sifos webbpanel under perioden 2–5 november 2017. Totalt intervjuades 1077 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

TT

Fakta: Så skyddar du dig

Ha så många olika säkra lösenord som möjligt – framför allt där det finns känslig information.

Skriv inte upp dina lösenord – memorera dem.

Använd inte onlinebaserade lösenordsgeneratorer.

Undvik generiska ord eller fraser.

Använd långa lösenord – helst minst tolv tecken.

Om det inte är möjligt att ha ett långt lösenord – kombinera stora och små bokstäver, siffror och specialtecken.

Gå en utbildning om Internetsäkerhet.

Källa: NTT Security

ANNONS