Här berättar Instagramkändisen om mobbningen

Nathalie Danielsson mobbades varje dag i skolan – men den nuvarande Instagramkändisen berättade inte för lärarna eller föräldrarna på nästan tio år.

ANNONS
|

17-åriga Nathalie Danielsson har 253000 följare med kontot "nattid" på bildplattformen Instagram. Men hon bär med sig ensamheten och mobbningen som följde henne genom hela grundskolan – från förskoleklassen till vintern i nian – i klassrummet och på rasterna.

- Jag blev kallad ful och smal och fick höra att jag hade små fötter. Jag tänkte att det var så jag skulle bli behandlad, att jag förtjänade att bli mobbad, säger hon.

ANNONS

Skämdes för mobbningen

Nästan varje morgon började med att hon spelade sjuk för att slippa gå till skolan. Nästan varje skoldag slutade med att hon småsprang hem för att inte behöva möta antagonisterna. Läkarna lade pannan i djupa veck när hennes föräldrar sökte hjälp för dotterns återkommande magknip. Nathalie Danielsson säger att hon inte berättade för någon vuxen under nästan tio år eftersom hon skämdes.

- Jag var väldigt duktig på att hålla det för mig själv. Till slut blev det vardag, säger hon.

Många berättar inte

Antimobbningsorganisationen Friends årliga enkätundersökning visar att omkring en fjärdedel av alla elever i årskurs 3–9 någon gång kränkts av en annan elev under det senaste året, och att en femtedel av dem inte berättat om det för en vuxen eller jämnårig. Bland eleverna i årskurs 6–9 har var fjärde av dem som utsatts inte berättat för någon.

- Det är hjärtskärande att barn inte känner att de har det förtroendet för vuxna, någonstans har vuxenvärlden misslyckats totalt. Jag har mött barn som inte berättar eftersom de känner väldigt mycket skuld och skam, men också barn som försökt berätta men inte fått hjälp, säger Anna-Carin Wettefors, utbildare på Friends.

ANNONS

- Barnen som utsätts får en törn på självförtroendet, en av konsekvenserna är att många hoppar av skolan.

Skapa trygga miljöer

Friends vill att landets skolor blir bättre på att använda sig av de egna kartläggningarna av kränkningar och trakasserier, som Skolverket kräver att de genomför, och att skolorna bedriver ett aktivt antimobbningsarbete.

- Det handlar om att skapa miljöer där barn känner sig trygga och samtalsforum där barn känner att det är värt att berätta, säger Wettefors.

Nathalies mamma Ann-Sofie Danielsson minns vinterkvällen när dottern slutligen berättade.

- Vi blev såklart ledsna och chockade över att höra det, och blev arga på oss själva eftersom vi inte hade upptäckt det och kunnat hjälpa henne innan. Samtidigt blev vi irriterade på skolan för att de inte hade märkt någonting.

ANNONS

Hoppade av skolan

Mobbningen fortsatte, men Nathalie Danielsson säger att hon mådde bättre efteråt eftersom hon fick stöd både hemifrån och av lärarna. Efter avslutningen i nian hoppade hon av för att satsa på en karriär inom sociala medier.

- Nu mår jag superbra, jag försöker bara glömma allt som har varit och titta framåt i stället, säger hon.

Hon har inga planer på att återvända till skolan.

- Jag är rädd för att gå tillbaka, jag är rädd för att bli behandlad som jag behandlades innan.

TT

Fakta: Friendsrapporten

Drygt 28000 elever i årskurs 3–9 över hela Sverige har svarat på frågor om mobbning och kränkningar i Friends undersökning under perioden 1 augusti 2017–1 juni 2018.

Den vanligaste formen av kränkningar i skolan är taskiga kommentarer.

Omkring en fjärdedel av eleverna i årskurs 3–9 har utsatts för kränkningar av en annan elev under det senaste året. 15 procent av flickorna i årskurs 6–9 har utsatts för sexuella trakasserier under tidsperioden.

Nästan var fjärde elev i årskurs 6–9 upplever att personalen på skolan aldrig eller sällan agerar när de märker att elever kränks eller behandlas illa.

Något fler tjejer än killar svarar att de blivit mobbade av andra elever.

Källa: Friends

ANNONS