Många med influensa – fler prover tas

Att ovanligt många har fått diagnosen influensa i år, beror inte bara på att fler är sjuka, enligt Folkhälsomyndigheten. Fler influensaprov görs eftersom de har blivit mer tillgängliga.

ANNONS
|

Vid influensatoppen vecka sju konstaterades 2109 fall av influensa i Sverige, mer än dubbelt så många mot toppen som var vecka åtta 2017. Nu verkar säsongens influensa vara på väg mot sitt slut, även om den inte är helt över än.

- Det kommer fortfarande cirkulera mycket influensa den här veckan och kommande, säger Annasara Carnahan på Folkhälsomyndigheten till TT.

Den här säsongen är det många som fått diagnosen influensa, men det beror inte enbart på att folk blir sjuka enligt Annasara Carnahan. Det är även så att många fler analyser görs i år jämfört med tidigare influensasäsonger.

ANNONS

- Provtagningen har blivit mer tillgänglig i vården. Det har blivit snabbare och enklare att köra analyser.

Bilden av att fler prover görs får även stöd av Ingemar Hallén, smittskyddsläkare på landstinget Värmland. Värmland har haft flest konstaterade fall av influensa per invånare den här säsongen, men det har inte märkts av specifikt i exempelvis intensivvården, säger han.

Hittills den här influensasäsongen har ändå fler behövt intensivvård jämfört med förra, delvis pågrund av att vaccinet i år inte fungerat lika bra på influensa B, som har varit den mest förekommande i Sverige.

TT

Fakta: Så gör du om du blir sjuk

Det finns ingen medicin som gör dig frisk från influensa när den väl brutit ut. Däremot finns det en del man kan göra för att mildra besvären:

Vila mycket men gå gärna upp och rör dig om du orkar. Att vara ute en stund och få frisk luft är bra för slemhinnorna i luftvägarna.

Drick extra mycket. Kroppen förlorar vätska, speciellt om du har feber, och det är därför viktigt att dricka lite extra för att inte får vätskebrist.

Ligg med huvudet högt. Det blir då lättare att andas och sova.

Ta receptfria smärtstillande och febernedsättande medel.

Ta näsdroppar eller nässprej som minskar svullnaden i näsan om du är mycket täppt.

Lindra halsont med kall eller varm dryck. Även glass och yoghurt kan fungera.

Källa: 1177 Vårdguiden.

ANNONS