Många vet inte hur de spärrar mobilen

Omkring 125 000 mobiltelefoner anmäls som stulna per år – och fem procent av mobilägarna säger att de någon gång blivit av med sin lur. Ändå vet hälften inte hur mobilen kan spärras om den blir stulen eller borttappad.

ANNONS
|

- Det är förvånansvärt få som vet hur mobilen kan spärras, med tanke på allt man kan komma åt i mobilen om den är öppen, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, till TT.

Cirka 125000 mobiltelefoner anmäls årligen som stulna och i en Demoskopundersökning som SSF Stöldskyddsföreningen låtit göra säger fem procent av ägarna att de någon gång blivit av med mobilen.

Om tjuven kan ta sig in i mobilen finns där ofta meddelanden, betalningstjänster, mobilt bank-id och kortuppgifter som gör att du kan bli av med mycket större summor än bara mobilens värde.

ANNONS

I undersökningen uppger nära fyra av tio svarande att de inte vet hur man säkerhetskopierar för att kunna få tillbaka informationen i mobilen om den försvinner. Hälften vet inte hur de spärrar mobilen för att förhindra åtkomst.

Vad är då viktigt för skärmlåset?

- Jag tycker man i första hand ska välja fingeravtrycksigenkänning. Väljer man siffror bör man inte ha uppenbara sifferkombinationer – som 0000 eller 12345 eller andra som är enkelt kopplade till mig, som personnummer, säger Lina Nilsson.

TT

Fakta: Viktigt att tänka på

Använd skärmlås.

Ha unika lösenord eller använd fingeravtryck.

Använd aldrig samma kod till olika tjänster i mobilen.

Ha mobilens spårningstjänst aktiverad.

Säkerhetskopiera regelbundet.

Om du blivit av med mobilen:

Spärra mobilen och abonnemanget hos din mobiloperatör.

Du kan även låsa mobilen via Icloud eller ett Google-konto beroende på typ av mobil.

Logga ut från alla tjänster i mobilen via dator.

Polisanmäl förlusten.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

ANNONS