Manifestation mot sexualbrott på fars dag

Med hjälp av gravljus ska sexualbrottens mörkertal belysas. I dag arrangeras tio ljusmanifestationer vid lika många tingsrätter runt om i landet.

ANNONS
|

Att manifestationen sker just i dag, på fars dag, är inte en slump.

- Det finns så många goda män, så många bra pappor, och vi tror att de också vill se den här förändringen. De vill inte heller att deras döttrar och söner ska vara en del av den här problematiken som vi har fått lära oss om tack vare metoo, säger Sandra Mellqvist.

- Vi välkomnar alla män och kvinnor att vara med och manifestera. Det är bara att tända ett ljus och sedan kan man återgå till sitt firande.

ANNONS

Hon berättar att manifestationen redan har gett ringar på vattnet. Länsstyrelsen i Halmstad kontaktade henne nyligen och berättade att de haft möte med tingsrätten och att de nu för samtal om att starta ett nätverk för att lära sig mer om bland annat samtyckeslagen och hur de kan arbeta mer effektivt kring den.

- Det händer saker. Lite ljus kan göra så mycket, säger Mellqvist.

Utanför de olika tingsrätterna planerar man dels att ställa ut gravljus, men också vittnesmål och informationsblad i olika former. Initiativet startades i gruppen #allavi, som skapades i samband med metoo-rörelsen. På varje ort finns en kontaktperson som ser till att ljusen släcks efter manifestationen.

TT

Fakta: Här hålls manifestationerna vid tingsrätten

Örebro, Kalmar, Umeå, Malmö, Lund, Göteborg, Borås, Stockholm, Varberg och Karlskrona.

ANNONS