Medicinsabotage på äldreboende polisanmält

En anställd på ett äldreboende har polisanmälts och stängts av från jobbet efter misstankar om att flera äldres mediciner bytts ut eller stulits. Agerandet befaras ha lett till ett dödsfall.

ANNONS
|

- Jag kan bara beklaga och tycka att det är förfärligt det som har inträffat, säger chefen för äldreboendet till TT.

En vårdtagare i 90-årsåldern med hjärtsvikt som misstänks ha blivit utan vätskedrivande tabletter avled, rapporterar SVT Nyheter Småland. Dödsfallet föregicks av lunginflammation och sjukhusvård.

"Försämringen kan inte uteslutas bero på att patienten med stor sannolikhet inte fått ordinerade läkemedel", skriver vårdgivaren om den person som avled.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska skriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg att det funnits risk för allvarlig vårdskada. I övriga fyra fall där äldre misstänks ha fått sina doser manipulerade finns inga dokumenterade hälsokonsekvenser.

ANNONS

Äldreboendets chef säger att misstankarna uppstod då man såg att fel tabletter fanns i påsar hos några av de boende. I några fall har tabletter bara plockats bort, i några har andra tabletter lagts dit.

TT

ANNONS