Migrationsverket ska säga upp alla privata asylboenden nästa år. Arkivbild.
Migrationsverket ska säga upp alla privata asylboenden nästa år. Arkivbild.

Migrationsverket säger upp tusentals bostäder

Efter att asylansökningarna minskat kraftigt avvecklar Migrationsverket sina sista upphandlade boenden. Dessutom planerar man att säga upp tusentals egna bostäder. Men med färre boendeplatser kan det bli problem vid en ny plötslig flyktingvåg.

ANNONS
|

Migrationsverket har sedan 2016 avvecklat omkring 40000 platser på tillfälliga asylboenden som man upphandlat av privata leverantörer. Nästa år ska de sista 6000 sådana platserna vara uppsagda, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Behovet har minskat så pass mycket att myndigheten även beslutat att säga upp kontrakten på en stor del av de lägenheter och korridorsboenden som man hyr och driver i egen regi.

Antalet boendeplatser ska vara nere på 25000 i slutet av nästa år.

- Det är en väldigt stor avveckling som vi genomför, säger Kenneth Karlsson, boendechef på Migrationsverket, till TT.

ANNONS

Omflyttningar väntar

Just nu planerar myndigheten på vilka platser i landet som hyreskontrakt ska sägas upp. En del asylsökande kommer att tvingas flytta i samband med avvecklingen.

- Det gäller att planera utifrån varje familjs situation, och titta på konsekvenserna utifrån ett barnperspektiv. Det är viktigt att få till en kommunikation och dialog med berörda, säger Kenneth Karlsson.

Även efter avvecklingen räknar Migrationsverket med att hålla runt 15 procent av boendeplatserna tomma, för att ha en buffert om det börjar komma fler asylsökande igen. Vid en större flyktingvåg förlitar man sig på ramavtal med privata aktörer som står redo att hyra ut boplatser vill verket. Men ett problem är att flera av dessa nu drar sig ur.

- Alla leverantörer kan inte stå och vänta, så det blir färre och färre platser som vi vid ett givet tillfälle kan avropa. Och har vi inte platser att avropa så kan det bli en situation där vi får göra nya upphandlingar, säger Kenneth Karlsson.

ANNONS

Balansakt

Migrationsverkets räknar i sin senaste prognos med att mellan 19000 och 33000 asylsökande kommer under 2018. Men enligt beredskapsscenariot, som bland annat bygger på att EU:s migrationsöverenskommelse med Turkiet upphör, kan siffran landa på 48000 – nästan dubbelt så många som antalet boendeplatser som verket kommer att ha kvar efter avvecklingen.

- Jag vill inte spekulera i det. Vår plan nu bygger på att vi ser att antalet sökande kommer att minska. Skulle situationen ändras får man planera utifrån det, säger Kenneth Karlsson.

- Det är svårt att ha lägenheter som står tomma samtidigt som bostäder behövs till andra ändamål. Så det är alltid en avvägningsfråga.

TT
ANNONS