Moderatledaren varnar nazister och judehatare

Moderaterna vill sänka skatten för pensionärer med ytterligare 4,4 miljarder kronor vid en valvinst i höst, utöver vad partiet redan lovar. Det behövs för att rädda pensionssystemet, enligt Moderatledaren Ulf Kristersson som i sitt sommartal varnade extremister och nazister som hotar demokratin.

ANNONS
|

Kristersson säger sig vara mycket oroad över de hot och det hat som en del människor riktar mot lokalpolitiker. Han tog särskilt upp att, som han beskrev det, nynazister marscherar i Ludvika och skrämmer till tystnad i kommunalpolitiken.

- Det här är en fullständigt oacceptabel utveckling som måste mötas med full kraft, sade Kristersson inför de många åhörarna i Ugglans park i Strängnäs – där också en grupp nazister radat upp sig i ett hörn, tigande och med fanor.

ANNONS

Värnar minoriteter

Han tog också upp attacker mot judar och synagogor och antisemitism som även kommer från annat håll: från vänsterextremister, islamistiska fundamentalister och "en del barn och ungdomar som är uppvuxna med ett hat mot judar och mot staten Israel".

- I Sverige är vi jämlikar och här värnar vi våra nationella minoriteter. Står man inte ut med det har man valt fel land, sade Moderatledaren.

Han gick också in på behovet av att förbättra ekonomin för pensionärer, inte minst för att folk inte ska förlora tron på att pensionssystemet kan ge en rimlig inkomst efter arbetslivet.

- Vi vill sänka skatten ytterligare för de som har jobbat och som har låga till medelhöga pensioner. Det ska också löna sig bättre att ha jobbat än att inte ha jobbat, förklarade Kristersson vid en pressträff inför talet.

Förslaget behövs, enligt honom, efter den uppgörelse som pensionsgruppen i riksdagen har gjort om att höja garantipensionen och öka bostadstilläggen för pensionärer. Moderaterna står bakom de förändringarna, men hävdar att de också innebär att skillnaderna mellan de som arbetat länge och har låga eller medelhöga pensioner blir för liten jämfört med de som inte har jobbat alls och får garantipension.

ANNONS

Tjänar mer

Enligt M skulle den ytterligare skattesänkningen på 4,4 miljarder innebära en skattesänkning på 200–300 kronor i månaden för den som har en pension på mellan 13000 och 17000 kronor per månad. Det är en inkomstgrupp som Socialdemokraternas förslag om sänkt pensionärsskatt inte berör, den gynnar mer de som har lite högre pension än det, enligt M.

Men sänkningen i M-förslaget blir också större för de som tjänar mer än så, uppemot 1000 kronor för den med en pension på 25000 i månaden.

- Hela pensionssystemet bygger på att man ska ha nytta av lönen här och nu men också senare i form av högre pension. I dag är det mer tveksamt om det fungerar så för stora grupper, det vill säga man får nästan lika mycket i pension om man inte har jobbat, säger Kristersson.

Hur skattesänkningen ska finansieras är inte klart. Det ska M återkomma till i sitt valmanifest. M har nu lagt förslag om sänkt skatt för pensionärer på 15,5 miljarder, om även ett höjt jobbskatteavdrag för den som jobbar efter 64 års ålder räknas in.

ANNONS

Partiets förslag om inkomstskattesänkningar är nu uppe i 40,5 miljarder för nästa mandatperiod.

Den stora posten är ett nytt jobbskatteavdrag på 22 miljarder. Enligt Kristersson ska det inte innebära att en ny skillnad i skatteuttag uppstår mellan löntagare och pensionärer.

TT

Fakta: Axplock ur talet

Kristersson lovar att Moderaterna ska ta bort den extra indexering av bensin- och dieselskatten som infördes för några år sedan, som innebär höjningar utöver inflation vid varje årsskifte.

Flygskatten ska bort.

Moderaterna vill inte förbjuda nyare dieselbilar i städerna genom att tillåta miljözoner i städerna.

"Jag hoppas på en ärlig, renhårig och respektfull valrörelse. Där man förklarar sin egen politik, inte förtalar motståndarens"

"Den 9 september kan svenska folket rösta fram en ny regering. Jag och Stefan Löfven må vara oeniga om mycket i svensk politik. Men en sak är vi nog överens om: det är en befrielse att den här mandatperioden snart är över. Den har varit riktigt dålig. Inte en gång till!"

"Jag känner ett mycket stort ansvar för att ge Sverige en ny regering – och att leda Sverige i en ny riktning"

ANNONS