Med en samtyckeslag omfattas även situationer där gärningsmannen överraskar målsäganden med en sexuell handling. Exempelvis ett frivilligt vaginalt samlag som övergår i analt utan att parten som utsätts är med på det. Arkivbild.
Med en samtyckeslag omfattas även situationer där gärningsmannen överraskar målsäganden med en sexuell handling. Exempelvis ett frivilligt vaginalt samlag som övergår i analt utan att parten som utsätts är med på det. Arkivbild.

När blir sexakten ett brott?

Sex ska vara frivilligt, enligt regeringen. Om den du har sex med inte sagt "ja" eller på annat sätt visar att den vill delta kan det vara våldtäkt.

ANNONS
|

Nu kommer regeringens utlovade förslag om samtyckeslag.

- Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt är det olagligt, säger Stefan Löfven.

Men vad blir egentligen skillnaden mot i dag?

Redan i dag kan en gärningsman i de flesta situationer där samtycke saknas dömas för våldtäkt. Sedan 2005 har begreppet utvidgats i flera omgångar för att omfatta fler gärningar.

Viktig skillnad

Det här räknas som våldtäkt i dag:

1. Situationer där gärningsmannen tvingar någon till sex genom våld eller tvång.

ANNONS

2. Att gärningsmannen utnyttjar en person som är medvetslös, sover, är berusad, sjuk eller befinner sig i en särskilt utsatt situation.

3. Fall där offret av exempelvis allvarlig rädsla reagerar med passivitet.

Med en samtyckeslag förtydligas frivilligheten. Den som har sex med en annan måste ha försäkrat sig om att personen deltar frivilligt. Exakt hur det ska framgå får bedömas från fall till fall, enligt justitieministern.

Tanken är att lagen ska fungera förebyggande, men också fånga de fall där det inte förkommit tvång och gärningsmannen inte heller utnyttjat att personen befunnit sig i en särskilt utsatt situation eller beroendeställning.

Överraskar

I sexualbrottskommitténs förslag nämns exempelvis situationer där gärningsmannen överraskar offret med en sexuell handling. Som ett frivilligt vaginalt samlag som övergår i analt utan att offret är med på det.

Regeringen föreslår även att två nya brott införs, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det handlar om att en gärningsman kan dömas för våldtäkt även om han inte hade uppsåt.

TT
Fakta: Våldtäkt som brott

Brottsrubriceringen våldtäkt är den grövsta formen av sexualbrott.

Lagstiftningen har genomgått flera förändringar de senaste åren och har också vidgats till att gälla fler handlingar än samlag.

2005 skärptes straffen och fler gärningar klassades som våldtäkt. Bland annat sexuellt utnyttjande av offer som är kraftigt berusade eller på andra vis hjälplösa. Tidigare var det inte våldtäkt om offret druckit sig berusad och inte kunde värja sig.

2013 skärptes sexualbrottslagstiftningen ytterligare. Bestämmelsen om våldtäkt utvidgades till att omfatta även de fall där offret reagerar med passivitet.

Straffet för våldtäkt är fängelse i lägst två och högst sex år. För grov våldtäkt gäller fängelse i lägst fyra och högst tio år.

Andra sexualbrott är bland annat sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt ofredande och koppleri.

Källa: NCK, polisen

ANNONS