Nedkylning bakom dödsfall på Kebnekaise

Den 35-åriga sydkoreanska kvinna som i slutet av september hittades död några kilometer från Kebnekaise fjällstation avled till följd av nedkylning, enligt obduktionsrapporten.

ANNONS
|

Kvinnan befann sig på fjället med två andra personer från Sydkorea men hon förlorade energi och orkade inte fortsätta när vädret försämrades under dagen.

- De skulle göra en toppstigning men det blåste, snöade och var minusgrader och kvinnan blev alltmer medtagen. De hade bra utrustning men fick inte upp tältet i ovädret och övernattade i sovsäckarna, säger förundersökningsledaren Fredrik Söderlind till TT.

På morgonen blev vädret något bättre och de andra två gav sig av mot fjällstationen. Kvinnan tros ha avlidit redan under kvällen eller natten.

ANNONS

- Allting tyder på att hon var död när de andra två gick för att hämta hjälp på Kebnekaise fjällstation, säger Fredrik Söderlind.

Fortfarande var vädersituationen mycket besvärlig och fjällräddningen kunde inte gå ut och söka efter kvinnan förrän under nästa dag. De lyckades då hitta den döda kvinnan.

Enligt polisen finns det ingen misstanke om brott bakom dödsfallet.

TT

ANNONS