Vinterkräksjukan är tillbaka. Arkivbild.
Vinterkräksjukan är tillbaka. Arkivbild.

Nu är vinterkräksjukan här igen

Dagen för året är kommen – vinterkräksjukan är här. Och den slår till redan fyra veckor tidigare än förra året.

ANNONS
|

Varje vecka under kräksäsongen publicerar Folkhälsomyndigheten en rapport om det så kallade caliciviruset som grundar sig i antalet inrapporterade fall från landets viruslaboratorier, samt hur många sökningar som görs på ordet "vinterkräksjuka" på 1177.se.

Rapporten publicerades under torsdagen, och antalet sökningar har passerat den statistiska gräns som definierar när spridningen tagit fart i samhället. Av det totala antalet sökningar gjordes 0,18 procent på vinterkräksjuka.

Det innebär att säsongsstarten börjar cirka fyra veckor tidigare än förra året.

De senaste fyra åren har svenskarna klarat sig undan lindrigt från vinterkräksjukan eftersom det rört sig om mildare varianter av viruset.

Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, sade till TT i samband med förra veckans rapport att faran finns för en tuffare säsong i år.

ANNONS

- Ifall det kommer en ny variant av viruset, som vi inte har haft här tidigare och som befolkningen inte har motståndskraft mot, så kan det bli en tuffare säsong.

Bästa skyddet mot att bli smittad är bra hygien. Tvätta händerna med tvål och vatten. Och hålla sig hemma när man är sjuk och stanna hemma till man är stabilt frisk, är Sundqvists råd.

Vad det tidiga utbrottet för vinterkräksjukan innebär för den fortsatta säsongen går inte att säga, enligt Folkhälsomyndigheten.

TT
Fakta: Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. Det är mycket smittsamt och inkubationstiden är förhållandevis kort; mellan 12 och 48 timmar.

De främsta symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Symtomen håller i sig i ett halvt till ett dygn men den som är sjuk bör stanna hemma minst två dygn efter att symtomen gått över.

En god handhygien är det bästa sättet att skydda sig. Flytande tvål är att föredra, snarare än handsprit eftersom viruset inte slås ut av spriten. Däremot kan spriten komplettera eftersom den tar död på andra smittämnen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS