Nu avgörs bärsommaren

Det kan bli en fantastisk bärsommar. Eller så torkar den inne.

ANNONS
|

Det är snart dags att ge sig ut i skogen och plocka bär. Men om det blir någon skörd att tala om i korgarna avgörs den närmsta tiden: Om det kommer tillräckligt med regn.

- Nu är precis rätt läge för regn, när bären bara ska växa och bli större, säger Ola Langvall, skogsforskare vid Statens lantbruksuniversitet.

Men fortsätter det torra och soliga vädret är risken i stället att bären i år blir små.

ANNONS

- Den som har plockat bär vet att storleken på bären gör rätt mycket för hur lång tid det tar att plocka en liter. Om vi ska få stora bär som är lättplockade så avgörs det nu, om det fortsätter regna eller inte.

Han säger att förutsättningarna i år egentligen har varit väldigt bra med en varm vår.

- Det som är mest kritiskt för om det alls ska bli bär är om det kommer frostnätter under blomningen. I år verkar det inte som om vi haft många frostnätter. Så förutsättningarna för att det skulle bli mycket bär var rätt goda i år, säger Ola Langvall.

Däremot får den tidiga våren även bären att mogna tidigare än vanligt. Ola Langvall har redan hittat mogna blåbär i Växjö-trakten.

- Annars är det mer normalt med början eller mitten av juli. Förra året var det tvärtom. Då började bären mogna i andra halvan av juli.

ANNONS

Han tipsar den som vill hitta bär när det är torrt att gå till botten av sluttningar.

- Viktigast för att bär ska växa till sig är egentligen vattentillgången, det för också med sig viktiga mineraler. Men det ska vara vatten som rör sig. Blir det stillastående då blir det brist på syre.

TT

Fakta: Bär i skog och mark

Blåbär: Blåbärsris finns i 60 procent av svenska skogsmarker. För att hitta bär kan man få leta sig till lite soligare platser. Det kan vara stora lokala variationer i bärtillgången.

Smultron: Växer vilt väldränerat och torrt, gärna utmed grusvägar, i nästan hela landet förutom längst i norr.

Hallon: Växer gärna i steniga jordar, gärna kalhyggen. Har hittats i stort sett i hela landet.

Tranbär: Växer på kärr och myrmark i hela landet.

Björnbär: Växer vilt i östra Svealand, närmast kusten men kan även hittas i gamla trädgårdar.

Hjortron: Växer där det är fuktigt, företrädesvis myrar. Från Småland och norrut.

Källa: Artdatabanken, Nationalencyklopedien, SLU, Naturhistoriska riksmuseet.

ANNONS