Nu gäller amnestin för explosiva varor

Flera gånger tidigare har Sverige haft amnesti för vapen. Nu gäller den för första gången för explosiva varor, som handgranater, sprängämnen eller pyrotekniska artiklar. Men den här gången får man absolut inte ta med sig föremålen in till polisstationen.

ANNONS
|

I ett försök att minska antalet illegala explosiva varor ute i samhället föreslog regeringen för snart ett år sedan att en amnesti för den här typen av föremål skulle införas. Nu är den verklighet.

Mellan den 15 oktober och den 11 januari 2019 kan den som hanterar en explosiv vara utan laglig rätt till det kontakta Polismyndigheten som tar hand om föremålet eller ämnet – utan att personen döms till ansvar.

Fler detonationer

Vid tidigare vapenamnestier har man kunnat komma in med vapnen till olika polisstationer – men det får man absolut inte göra den här gången. I stället ska man ringa till polisen som skickar en patrull till platsen. Den bedömer i sin tur om varan kan tas hand om på en gång, eller om nationella bombskyddet måste komma och ta hand om föremålet.

ANNONS

Som explosiv vara räknas exempelvis handgranater, sprängämnen, krut, tändmedel och pyrotekniska artiklar.

Detonationer med handgranater har ökat kraftigt de senaste åren – från några per år till några varje månad. Användandet av handgranater inom kriminella kretsar har ökat, enligt polisen. Bedömningen har varit att det är relativt enkelt att komma åt handgranater och att det är lågt pris på dem. När några börjat använda dem, har andra följt efter.

Dödsoffer

Handgranaterna har också skördat utomstående dödsoffer, som i januari i år då en man i 60-årsåldern omkom efter att han plockat upp en handgranat som låg i närheten av tunnelbanestationen i Vårby gård söder om Stockholm.

Frågan är dock hur många inom kriminella miljöer som kommer att lockas av att lämna in sina explosiva varor till polisen? Vid årets vapenamnesti, som gällde mellan 1 februari och 30 april, lämnades cirka 12000 vapen in. De flesta var jaktvapen, bara några enstaka kunde med säkerhet kopplas till den kriminella miljön.

TT

Fakta: Explosiva varor

Enligt lag måste man ha tillstånd om man ska hantera explosiva varor.

Med explosiva varor menas exempelvis explosiva ämnen, blandningar och föremål. Med hantering menas att man exempelvis tillverkar, bearbetar, förvarar, transporterar, använder eller saluför den explosiva varan.

Om man hanterar en explosiv vara utan tillstånd och bedöms bryta mot lagen av oaktsamhet döms man till böter.

Den som uppsåtligen eller av grov aktsamhet bryter mot samma lag döms till böter eller fängelse i högst tre år.

Om brottet bedöms som grovt är straffskalan fängelse i lägst två år och högst fem år. Det gäller exempelvis om varan är särskilt farlig eller om man hanterat flera eller en står mängd av en vara.

Minimistraffet för synnerligen grovt brott är fängelse i fyra år.

Källa: Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

ANNONS