Nu kan du skrota din båt gratis

Svenska båtägare – såväl privatpersoner som företag – kan nu få sina gamla båtar skrotade utan kostnad. Erbjudandet består till den 31 december, eller så länge pengarna räcker.

ANNONS
|

Initiativet tillkännagavs av Havs- och vattenmyndigheten på onsdagen. De två miljoner kronorna har skjutits till av Naturvårdsverket, inom ramen för deras projekt för plastinnovationer.

- Vi tycker att det här är jätteviktigt, ett bortglömt problem. Det finns runt 64000 gamla fritidsbåtar i landet, varav runt 2000 är övergivna. De flesta är i plast, och vi vill ha plastfria hav, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, till TT.

ANNONS

I samarbete med branschorganisationer och företag i båtbranschen har myndigheten nu startat nätverket Båtretur, som nås via sajten båtretur.se.

Den båtägare som inte själv kan transportera sin båt kan på sajten fylla i ett formulär och få ett kostnadsförslag på transport, till lägsta möjliga pris, till den närmaste av de runt 25 återvinningsstationerna runt om i landet.

- Många har nog känt att det varit för dyrt att återvinna båten, med tanke på kostnaderna för både transport och själva återvinningen. Därför tycker vi att det är väldigt roligt att man nu kommit fram till en åtgärd, säger Lisa Bredahl Nerdal.

Erbjudandet gäller båtar upp till tre ton, och riktas till såväl privatpersoner som företag. Det består till den 31 december eller så långt pengarna räcker.

TT

Fakta: Plast i haven

Plast utgör den största delen av skräpet i haven. Det kan röra sig om allt från mikroplast – plastbitar mindre än fem millimeter i diameter – till tunnor, fiskeredskap och kasserade båtar.

Den globala plastproduktionen ligger i dag på runt 300 miljoner ton per år – en ökning från ynka 0,5 ton år 1950. Ju mer plast som produceras, desto mer hamnar i haven.

Plast bryts inte ned helt och hållet i naturen – i stället bryts det ned i mindre och mindre bitar som så småningom inte kan ses med blotta ögat.

Nationell och internationell lagstiftning förbjuder att plast slängs i havet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

ANNONS