Ny djurskyddslag ska stoppa cirkuselefanter

Hus- och tamdjur får inte överges och elefanter och sjölejon har gjort sina sista konster på cirkus. Men det finns inget krav på att märka katter och heller inget minkfarmsförbud i den nya djurskyddslag som nu har antagits.

ANNONS
|

Riksdagens beslut innebär att Sverige får en ny lag för djurskydd den 1 april 2019. Regeringen fick stöd av Vänsterpartiet. Alliansen befarar att lagen som den ser ut, trots att det är en ramlag, kan leda till mer krångel för lantbruket och röstade nej. Sverigedemokraterna avstod i slutomröstningen.

Grunden för den nya lagen är en utredning som lades fram 2011. Den förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) och en av riksdagens flitigaste ledamöter i djurrättsfrågan, Jens Holm (V), kritiserar regeringen från varsitt håll för att stuva undan viktiga frågor och lägga andra frågor i utredningar.

- Regeringen törs inte fullt ut ställa sig på djurens sida, sade Jens Holm när riksdagen debatterade lagen.

ANNONS

Holm anser bland annat att det är obegripligt att regeringen inte föreslår märkning och registrering av katter, något som utredningen ville ha. Även Sverigedemokraterna är djupt engagerade i frågan. Att det inte finns krav på märkning bidrar till att katter av vissa betraktas som ett slit- och slängdjur, hävdade Martin Kinnunen (SD) i debatten.

Höjer kattens status

- Kattens status måste höjas. En obligatorisk märkning borde införas och det skulle minska problemen med övergivna katter och göra det lättare att hitta ägare till bortsprungna katter, sade Kinnunen och tyckte att kostnaden för ett kattregister utan problem kan övervältras på ägarna, i likhet med vad som gäller för hundregistret.

Isak From (S) försvarade regeringens förslag. Frågan om ett kattregister ska utredas vidare, sade From. Han pekade på frågor om kostnader och vem som ska ha ansvara för ett register. Det antas att det i dag finns cirka 100000 förvildade katter i Sverige.

Men From hävdade också att ägarens ansvar för sin katt, att inte lämna den eller inte hålla koll på den, görs tydligare i den nya lagen.

ANNONS

- Det tydliggörs att man har ansvar för sin katt. Det är inte okej att ens katt springer i sandlådor hos grannen. Det skapar ingen god stämning och det är inte acceptabel djurhållning, sade From.

Förbud mot att överge katter

Det införs ett uttryckligt förbud mot att överge katter, andra husdjur och tamdjur. Det blir straffbelagt och kan ge fängelse.

Det kommer, som en följd av den nya lagen, sannolik också bli ett förbud mot att ha elefanter och sjölejon på cirkus.

Flera motionärer ville se ett förbud mot minkuppfödning, men regeringen och utskottets majoritet vill vänta med att sätta ner foten. Ett svek mot 1,2 miljoner minkar och en eftergift för penningintresset i uppfödningen, kritiserade Jens Holm (V) och anklagade Miljöpartiet för att vika ner sig gentemot Socialdemokraterna i regeringen.

- Vi två partier i regeringen har olika syn på detta, bekände Emma Nohrén (MP) som ändå tyckte det är bra om en oberoende utredare kan få granska om minkar kan ha ett naturligt beteende på en farm.

ANNONS
TT

Fakta: Djurskyddslagen

Den nya djurskyddslagen träder i kraft den 1 april 2019.

Den ersätter den nuvarande, från 1988.

Den nya lagen gör det uttryckligt förbjudet att överge hus- och tamdjur.

Djur ska hållas i god miljö och på ett sätt som gör att de kan ha kvar naturliga beteenden.

Den som håller djur ska ha tillräcklig kompetens för det.

Förbud införs mot att träna djur eller använda dem på ett sätt som gör att de lider.

Regeringen avser att, med den nya lagen som stöd, lägga fram förbud mot att visa upp elefanter och sjölejon på cirkus.

Sekretesslagar ändras så att det blir möjligt för personal inom hälso- och sjukvården att anmäla misstanke om vanvård av djur.

Källa: Riksdagen

ANNONS