"Orimligt att vi inte ska ha samma skydd"

Också bevakningspersonal borde omfattas av brottet blåljussabotage, anser branschen. Väktare och ordningsvakter har nämligen fått en allt större roll i samhället och utsätts ofta för våld och hot – inte sällan i samband med insatser med polis och ambulans.

ANNONS
|

Listan över vad Securitas anställda har utsatts för kan göras lång, berättar säkerhetsföretagets vd Joachim Källsholm.

- Det har varit ren beskjutning av bilar, de har eldat upp våra bilar, de har misshandlat, förföljt och verbalt och fysiskt hotat personalen. Personal har sökts upp i hemmet och hotats, och de har utsatts både för mutförsök och påverkansförsök. Det är hela registret, och här måste man få till en tydlig markering, säger han.

ANNONS

Inte göra skillnad

Samtidigt som polistätheten har minskat så har ordningsvakter och väktare fått ta en allt större roll. Inte sällan är de på plats vid olika insatser där också polis, ambulans och räddningstjänst verkar, och där så kallade blåljusattacker riskerar att ske.

Man kan inte göra skillnad på olika yrkesgrupper, när arbetet de gör sker i samma offentliga rum, anser Joachim Källsholm.

- Våra väktare, ordningsvakter och skyddsvakter försvarar till stor del offentliga byggnader. Det är vi som står framför och verkar i publika byggnader, polisstationer och skyddsobjekt av samhällskritisk karaktär. Då är det ju relativt orimligt att vi inte ska ha samma skydd som alla andra.

Avskräckande

Li Jansson, branschchef och vice vd för branschorganisationen Säkerhetsföretagen, tror att det skulle ha en avskräckande effekt om också bevakningspersonal skulle skyddas av bestämmelsen om blåsljussabotage.

- Då får man en större förståelse för att det inte är okej att ge sig på människor som finns där för att hjälpa till och göra samhället till en bättre plats. Det är oerhört viktigt att man sänder de signalerna från majoritetssamhällets sida, säger hon.

ANNONS
TT
ANNONS