Osäkert läge efter valet: Det här vet vi

Fortfarande finns inget tydligt regeringssamarbete efter valet i söndags. Många frågor saknar svar när partierna nu börjar förhandla om hur Sverige ska styras. Det här vet vi just nu:

ANNONS
|

Inget block får majoritet

Inget av blocken får egen majoritet. Enligt det preliminära valresultatet får de rödgröna 144 mandat och Alliansen 142.

Stefan Löfven avgår inte

Regeringen avser att sitta kvar fram till riksdagens öppnande den 25 september. Trots Alliansens krav på statsminister Stefan Löfvens avgång meddelade han sent på valnatten att han inte avgår.

- Det finns ingen sida som har fått egen majoritet, sade han i sitt tal till anhängarna.

ANNONS

- Så oavsett valutgång så borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning.

S vill ha blocköverskridande regering

På måndagsförmiddagen samlades Socialdemokraternas verkställande utskott för att diskutera valresultatet. Därefter meddelade Anders Ygeman, partiets gruppledare i riksdagen, och justitieminister Morgan Johansson att S vill bilda en blocköverskridande regering.

Alliansen i möte

Även Alliansen satte sig ner i ett möte under måndagen och lär ha pratat om samma sak. Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) lade upp samma bild i sociala medier på de tre och Annie Lööf (C) runt ett fikabord.

"Konstruktiva samtal, men mycket arbete återstår. Alliansen kommer gemensamt söka mandat för att forma en ny regering", skrev M-ledaren.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer sade senare i SVT:s Agenda att en Alliansregering är "det enda som finns på bordet".

- Allt annat är retorik, sade han.

ANNONS

De två största partierna tappar

Socialdemokraterna gör ett historiskt dåligt val. Deras preliminära 28,4 procent är 2,6 procentenheter lägre än det slutgiltiga valresultatet 2014. Moderaterna blir valets största förlorare om man jämför med valet 2014. Partiet backar från 23,3 procent 2014 till preliminärt 19,8 procent.

SD fortsatt tredje största parti

Sverigedemokraterna ökar mest av alla riksdagspartierna och får preliminärt 17,6 procent av rösterna, jämfört med 12,9 procent 2014. Sverigedemokraterna behåller därmed sin roll som det tredje största partiet i Sverige och även sin roll som vågmästare i riksdagen. Alla de övriga partierna säger dock nej till samarbete med SD.

Inget riksdagsparti åker ur

I opinionsmätningarna hade Kristdemokraterna länge legat under fyraprocentspärren, men partiet lyckades samla kraft och får preliminärt 6,4 procent av rösterna. Miljöpartiet klarade spärren, men ser ut att falla från 6,9 procent till 4,3 procent. Liberalerna gjorde ett liknande resultat som 2014 och landar preliminärt på 5,5 procent.

TT

Fakta: Hypotetiska koalitionsregeringar

För att Sverige ska få en majoritetsregering krävs att partierna som ingår i den har minst 175 mandat i riksdagen. Sett till det preliminära valresultatet är det mycket osannolikt att en sådan skulle kunna bildas. Ett regeringssamarbete över blockgränserna skulle förmodligen ske i form av en minoritetsregering.

Här är några mer eller mindre tänkbara varianter på koalitionsregeringar:

Partier Mandat

S+V+MP 144 (minoritet)

M+KD+C+L 142 (min.)

S+MP+C+L 165 (min.)

S+M 171 (min.)

M+KD+SD 156 (min.)

S+M+C+L 220 (majoritet)

M+KD+C+L+MP 157 (min.)

S+C+L 150 (min.)

Källa: Valmyndigheten

ANNONS