Kampanjen #metoo på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. Kvinna håller upp en skylt.
Kampanjen #metoo på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. Kvinna håller upp en skylt.

Patienter vittnar om övergrepp inom vården

"Sökte egentligen för något annat, men fick ta av mig byxor och trosor". Patienter inom vården och nykterhetsrörelsen höjer nu sina röster med vittnesmål om övergrepp och sexuella trakasserier.

ANNONS
|

Patienter som utsatts för sexuella övergrepp inom vården samlas nu under hashtaggen #vårdensomsvek, rapporterar SVT Nyheter. Berättelserna vittnar om läkare och psykologer som förgripit sig på, eller gjort närmanden mot, människor som sökt vård hos dem.

En kvinna berättar om hur hon utsattes för övergrepp av en läkare då hon var i behov av ett intyg för en nackundersökning. Läkaren sade att hon var tvungen att klä av sig, smekte hennes bröst, kysste henne i nacken och tryckte sedan upp henne mot en vägg och tryckte sitt stånd mot hennes rumpa. Kvinnan lyckades slita sig loss men var sedan tvungen att gå tillbaka för att få sitt intyg. Efter ytterligare en påtvingad kyss lämnade han intyget ifrån sig.

ANNONS

Mäktig respons

En kvinna som sökte vård för depressioner och barndomstrauman på grund av sexuella övergrepp blev uppvaktad av den psykolog hon sökt vård hos. Psykologen förgrep sig sedan på henne.

"Jag var i en beroendeställning där jag inte vågade ens ifrågasätta detta, inte ens när han ville komma hem till mig. Inte ens när han började massera mig och klä av mig", står det i vittnesmålet.

Initiativtagaren Natalia Valiente Vecchio har själv erfarenheter av övergrepp inom vården.

- Det gick väldigt fort att sprida och jag har redan fått in många berättelser. Responsen har varit mäktig och det är också läkande att se att man inte är ensam, säger hon till SVT Nyheter.

Lämnat anställningar

I den hemliga Facebookgruppen #nykterfrizon har över 500 kvinnor och andra icke-män inom nykterhetsrörelsen IOGT-NTO samlats för att dela med sig av sina berättelser.

"Vi har blivit tafsade på då vi inte själva samtyckt – på dansgolv, på kurser, på läger, i arbetssituationer. Vi har befunnit oss i intima sexuella situationer och sagt nej när det inte längre känts okej, men inte blivit lyssnade till utan blivit tvingade till sexuella handlingar", står det i det öppna brev som publicerats i tidningen Accent.

ANNONS

Personerna vittnar om hur händelserna fått konsekvenser i form av att medlemmar lämnat anställningar eller tackat nej till förtroendeuppdrag på grund av den rådande kulturen.

TT
Fakta: Metoo

I början av oktober briserade övergreppsskandalen med filmproducenten Harvey Weinstein i USA. Hashtaggen #metoo tog fart på Twitter sedan skådespelaren Alyssa Milano uppmanat alla som utsatts för sexuella trakasserier att svara på hennes inlägg med orden "me too".

Några dygn senare pekas en rad kända män ut även i Sverige. Här har metoo-rörelsen vuxit snabbt och kvinnor inom en rad branscher vittnar om övergrepp och trakasserier.

Några av de olika metoo-uppropen:

#tystnadtagning – skådespelare

#visjungerut – sångare

#medvilkenrätt – jurister

#närmusikentystnar – musikbranschen

#imaktenskorridorer– politiker

#teknisktfel – teknikbranchen

#larmetgår – räddningstjänsten

#deadline – journalister

#tystiklassen – elever från grundskolan till gymnasiet

#inteförhandlingsbart – fackförbunden

#timeout – idrottsvärlden

#tystdansa – dansare

#vikokarover – restaurangbranschen

#akademiuppropet – högskole- och universitetsvärlden

#vardeljus – Svenska kyrkan

#sistaspikenikistan – byggbranschen

#sistabriefen – pr-branschen

#utanskyddsnät – personer i drogberoende, kriminalitet och prostitution

#underytan – kvinnor som lever i hedersförtryck

#visparkarbakut – kvinnor som är eller har varit verksamma inom svensk ridsport samt trav och galopp

ANNONS