Petra Lundh tar över som riksåklagare

Petra Lundh blir Sveriges nya riksåklagare. Från den 1 september tar hon över som Åklagarmyndighetens högste chef, och en utmaning blir att kunna möta polisens ökade effektivitet och undvika att bli en flaskhals i rättskedjan.

ANNONS
|

Petra Lundh är sedan 2012 lagman, alltså högste chef, vid Södertörns tingsrätt. Hon har tidigare varit chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och hovrättsråd vid Svea hovrätt. Dessutom har hon varit särskilt utredare i flera statliga utredningar. Nu har hon utsetts av regeringen till ny riksåklagare, den första kvinnan på den posten.

- Hon har ett omvittnat gott ledarskap. Det är förstås utmärkt när man ska leda en sådan stor myndighet som Åklagarmyndigheten är, säger justitieminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff.

ANNONS

Lundh ersätter Anders Perklev, som under våren larmat om att Åklagarmyndigheten riskerar att bli en flaskhals om inte de stora satsningar som görs på Polismyndigheten förenas med mer pengar till resten av rättväsendet. Åklagare kan till och med behöva sägas upp, varnade han.

- Det blir en ökad arbetsbörda för åklagarna, och det här kommer att fortsätta även till domstolarna. Det är viktigt att vi klarar vårt uppdrag och att det inte blir någon flaskhals, säger Petra Lundh i dag.

Petra Lundh säger också att hon behöver tid för att sätta sig in i myndighetens verksamhet, men att hon vill jobba med utvecklings-, chefs- och ledarskapsfrågor.

Hon tillträder den 1 september. Sedan den 1 juni är Kerstin Skarp tillförordnad riksåklagare.

TT

Fakta: Petra Lundh

Arbetar sedan 2012 som lagman vid Södertörns tingsrätt.

Var dessförinnan chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och hovrättsråd tillika ordförande på en avdelning vid Svea hovrätt.

Har också varit särskilt utredare i flera statliga utredningar. I november presenterade hon exempelvis utredningen om hemlig dataavläsning, och leder just nu ungdomsreduktionsutredningen.

Källa: regeringen

ANNONS