Plastberget i Stilla havet större än väntat

Enorma mängder plast har ansamlats i havsområdet mellan Kalifornien och Hawaii. Nu visar en studie att detta plastberg är många gånger större än vad man tidigare trott. Merparten av plasten härrör från Kina och Japan.

ANNONS
|

I studien, som publiceras i Scientific Reports, har forskarna dels granskat flygbilder över området, dels analyserat material som tagits upp med nät från 18 olika fartyg.

Deras beräkningar antyder att över 79000 ton plast flyter omkring i ett område som sträcker sig över 1,6 miljoner kvadratkilometer (drygt tre gånger Sveriges yta).

Området är sedan tidigare känt för sina ansamlingar av plast och har döpts till The Great Pacific Garbage Patch – men den nya beräkningen ger vid handen att ansamlingen är upp till 16 gånger större än vad tidigare kalkyler visat.

Orsaken till att plast ackumuleras i området har med havsströmmarnas rörelser att göra.

ANNONS

Biljoner plastbitar

Forskarna konstaterar också att mängden av mikroplaster – små plastpartiklar mindre än fem millimeter – ökar snabbt för varje år, från 0,4 kilo per kvadratkilometer på 1970-talet till 1,23 kilo per kvadratkilometer år 2015.

Mikroplatserna utgör 8 procent av den totala plastmassan, medan över tre fjärdedelar utgörs av plastbitar större än fem centimeter. Cirka 1,8 biljoner (1800000000000) plastbitar beräknas flyta omkring i området.

Häpnadsväckande nog finns det nästan inget skräp som inte är plast. Plasten svarar för 99,9 procent av allt skräp i den här delen av oceanen.

Från Kina och Japan

Minst 46 procent av plasten är lösdrivande fiskenät, men det finns också annat skräp, exempelvis förpackningar, behållare, flaskor, lock och plastrep. Merparten av skräpet har brutits ned till mindre bitar.

Forskarna hittade också produktionsdatum på 50 bitar. En bit var daterad 1977, sju var från 1980-talet, 17 från 1990-talet, och 25 från åren efter millennieskiftet.

Forskarna fann dessutom att minst två tredjedelar av plasten har producerats i Kina och Japan att döma av språken och beteckningarna på plastbitarna.

TT

Fakta: Plastskräp

Den årliga konsumtionen av plastprodukter beräknas till 320 miljoner ton. En mycket stor andel av detta hamnar ganska snabbt på landbacken eller i havet.

Det största problemet är förlorade eller bortslängda fiskenät. De utgör dödsfällor för många marina djur, innan de löses upp och omvandlas till mikroplaster.

Enligt den senaste studien är mängden plast i Stilla havet mellan Hawaii och Kalifornien många gånger större än vad tidigare studier visat.

Källa: Scientific Reports

ANNONS