Dicte Helmersson, svampkonsulent, plockar brunsopp i Kronoskogen i Ängelholm.
Dicte Helmersson, svampkonsulent, plockar brunsopp i Kronoskogen i Ängelholm.

Plocka gärna svamp – men på rätt plats

Förbanna inte sommarens regnskurar – tack vare vätan börjar naturens delikatesser redan titta upp här och var. Men ta reda på var det är okej att plocka, innan du beger dig ut på årets första svamputflykt.

ANNONS
|

Allemansrätten gäller. Men om du har spanat in ett gäng gyllengula kantareller eller några frodiga Karl Johan i anslutning till hus så bör du se upp.

- Man får inte plocka på andras tomt. Där får man se upp, men det brukar gå att se var staket eller gräsmattan slutar, säger Dicte Helmersson som är svampkonsulent i nordvästra Skåne, och fortsätter:

- Jag tycker inte att man ska gå för nära andras hus. Vi har så mycket skog i Sverige.

ANNONS

Håll koll på regler

När det kommer till svampplockning i naturreservat så ska man tänka på att det kan finns särskilda bestämmelser, påpekar Dicte Helmersson.

- Alla naturreservat har olika bestämmelser, man får kontrollera lokala bestämmelser i både naturreservat och nationalparker.

Annars är det ofta fritt fram att plocka svamp. För underjordens läckerhet – tryffeln – gäller däremot särskilda regler. Rättsläget är oklart, enligt Naturvårdsverket som bedömer att plockning i det här fallet faktiskt kräver markägares tillstånd. Orsaken är att man behöver gräva för att få upp tryffeln. Kom också ihåg att även om det är fritt fram att plocka svamp kan det vara stopp för växter och nötter.

Börjat plocka

Kanske känns det en smula tidigt för att bege sig ut och plocka matsvamp i skogen, men enligt Dicte Helmersson är årets svampsäsong faktiskt redan i gång i södra Sverige.

- Här började jag plocka kantareller i mitten av juni. Inte i så stora mängder som på hösten, men det har börjat, berättar hon och fortsätter:

ANNONS

- Hur säsongen blir sen beror på om det kommer tillräckligt med regn och värme.

TT
Fakta: Allemansrätten

Allemansrätten är inskriven i regeringsformen, i Sveriges grundlag. Den ger rätt för var och en att vistas i naturen och att i skog och mark plocka blommor, bär och svamp.

I princip ska den som rör sig i markerna och/eller plockar något, göra så utan att skada mark, växter och djur.

Det finns inskränkningar i allemansrätten, till exempel när det gäller att gå över en tomt, det vill säga omkring ett bostadshus.

I nationalparker kan det vara otillåtet att exempelvis plocka svamp från träd, men tillåtet att plocka matsvamp.

Källa: Nationalencyklopedien, Naturvårdsverket

ANNONS