En 13-årig pojke mördades i Olofström i mars – nu är den omfattande utredningen färdig. Arkivbild.
En 13-årig pojke mördades i Olofström i mars – nu är den omfattande utredningen färdig. Arkivbild.

Pojke i Olofström knivdödades av jämnårig

Den 13-årige pojken i Olofström dödades av en jämnårig pojke. Det är ännu oklart om skuldfrågan kommer att prövas i domstol.

ANNONS
|

Det var i mars i år som en 13-årig pojke dödades utomhus i Olofström i Blekinge. En jämnårig pojke greps och misstänktes för mord alternativt dråp. Nu är en omfattande utredning färdig.

- Vår bedömning är att händelseförloppet är klarlagt och att det då är en 13-årig pojke som har dödat en annan 13-årig pojke. Utredningen är belagd med sekretess, men det vi kan säga mer är att den 13-årige pojken har använt sig av ett tillhygge och att det då rör sig om en kniv, säger kammaråklagare Marie Lindström.

ANNONS

Pojken kan inte straffas eftersom han är under 15 år och därmed inte är straffmyndig. Det finns dock en möjlighet att pröva skuldfrågan i domstol i en så kallad bevistalan. Ett barns vårdnadshavare, kommunens socialnämnd eller Socialstyrelsen kan begära detta, men i nuläget har detta inte skett.

- Skulle det komma en sådan begäran är det chefsåklagaren eller vice chefsåklagaren vid åklagarkammaren som prövar om det ska göras en framställan om bevistalan, säger Marie Lindström.

TT
Fakta: Bevistalan

I Sverige kan barn som var under 15 år när brottet begicks, inte dömas till ett straff.

Utredningar mot barn under 15 år som misstänks för brott görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. Efter att utredningen är klar kan det bli aktuellt med åtgärder som de sociala myndigheterna fattar beslut om – exempelvis olika stöd- och vårdinsatser.

En domstol kan dock pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om allvarliga brott som exempelvis mord eller grov våldtäkt. Detta kan begäras av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare.

I en rättegångsliknande process tar tingsrätten då ställning till om ett brott har begåtts eller inte, men någon påföljd utdöms inte.

Källa: Domarbloggen vid Södertörns tingsrätt.

ANNONS