Polischef i Almedalen: Har god dialog med NMR

Polisen säger sig ha resurser för att kunna garantera att politikfesten i Almedalen går lugnt till och att alla får komma till tals. Dialogen med NMR är god, enligt kommenderingschefen Annika Linderoth.

ANNONS
|

Det polisiära ansvaret för Almedalsveckan i Visby delas mellan polisen och Säkerhetspolisen. Polisen har ansvar för säkerheten i området medan Säpo har ansvar för politikerna.

Den lokala polisstyrkan på Gotland har fått rejäl förstärkning den här veckan. Men med hur många vill Annika Linderoth inte säga. Marginalen är dock större än vad man räknat med eftersom det tar tid att få över ytterligare poliser till ön.

- I år i och med att det är val och 50-årsjubileum så blir det lite extra allt. Vi har en tillräckligt stor resurs här på ön med olika verktyg och förmågor, till exempel kameraövervakning och dialogpoliser.

ANNONS

- Nu när vi är framme vid genomförandet så har vi försökt att förutse det som kan hända, även om man inte kan förutse allt.

Inte fler kameror

Hon gör sitt tredje år som kommenderingschef för Almedalen och har annars varit kommenderingschef i 18 år.

TT: Är det någonting som skiljer sig i år jämfört med tidigare?

- Man är möjligen lite extra uppmärksam på detaljer som vi inte tittade på förra året. Det är troligtvis ännu mer människor här, det är ännu fler arrangemang.

- Vi har en ökad hotbild för terror, den har vi sedan tidigare visserligen, men den finns alltid där som ett hot över våra huvuden som vi måste ta hänsyn till och planera för, säger Annika Linderoth.

ANNONS

Hon blir sällan konkret när hon pratar om polisens arbete, men en sak hon svarar rakt på är att polisen inte fått fler kameror.

- Nej, men vi har bytt lite plats och lite vinkel utifrån var arrangemangen och alla människor är.

"Har god dialog"

Samarbetet med Säkerhetspolisen är tätt och livvakter och poliser träffas varje dag i olika mötesformer. Linderoth beskriver det som att man "håller varandra väldigt hårt i handen".

Varje eftermiddag samlas personal för att gå igenom morgondagens evenemang och stämma av om några kan vara medialt heta eller om de hålls av organisationer som är uppmärksammade.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått mötestillstånd under årets vecka. De har dock fått nej till att hyra mark. Förra året störde nazisterna arrangemang men Annika Linderoth säger att man behandlar organisationen på samma sätt i år som tidigare.

- De är också på plats i år och vi har en god dialog med dem, kan man säga. De skapar opinion här som alla andra fram till dess att något annat sägs. Men de är också här för att uttrycka sina demokratiska fri- och rättigheter.

ANNONS

Ingen polisvecka

TT: När du summerar den här kommenderingen i efterhand, vad tror du krävs för att du ska vara nöjd med den?

- Vi brukar säga att det här inte är en polisvecka, det är en politikervecka. Om jag skulle känna mig 100 procent nöjd skulle vi ha en vecka där polisen haft en undanskymd roll, där alla fått vara med att uttrycka sina åsikter, där alla arrangemang gått bra till och minsta möjliga ordnings- och trafikstörningar.

Förra årets Almedalsvecka resulterade i 15 olika polisutredningar – bland annat en hatbrottsutredning. Är inte målet att minska den siffran?

- Det kan man tycka är ett rimligt mål, men vi vill ju också att alla brott ska anmälas. Men det är självklart att vi vill att antalet brott ska minska, säger Annika Linderoth.

TT
ANNONS