Polisens app-tips räddade familj från köldkatastrof

En familj gick under söndagen vilse i skogen utanför Hestra i Gislaveds kommun. Tunt klädda och rejält frusna bestämde de sig för att ringa polisen. Över telefon fick polisen familjen att ladda ned en mobilapp som kunde användas för att lokalisera platsen de befann sig på.

ANNONS
|

Under söndagseftermiddagen fick polisen i Jönköping ett samtal från en man som befann sig i de småländska skogarna. Mannen berättade att han och hans familj, som inkluderade två barn på två respektive fyra år, hade gått vilse i skogen. Familjen frös och det började bli mörkt ute.De var ute och promenerade i ett friluftsområde där det bland annat finns skidbackar.

–Det var soligt ute i dag och det finns en större väg där i krokarna. Men när det blir mörkt och man inte vet vart den finns kan det bli svårt att hitta, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl hos polisen i Jönköping.

ANNONS

Fick familjen att ladda ner mobilapp

En operatör vid polisens ledningscentral lyckades få mannen i familjen att ladda ner en speciell app i sin mobiltelefon. I appen gick det att få fram koordinater som polisen kunde använda för att lokalisera platsen som familjen befann sig på. Det rörde sig om "Viltolycksappen" från Nationella Viltolycksrådet.

– Det är en app som vi brukar be människor ladda ner, så att vi kan få fram koordinater som vi kan slå in i vårt kartsystem, sägerBo Gunnarsson.

Appen varnar dessutom användaresom färdas på vägsträckor där det har skett många viltolyckor. Har det skett fler än tre olyckor i området varnar telefonen medhjälp av en ljudsignal.

Inga vantar på sig

Knepet med mobilappen lyckades och familjen kunde snart hittas med hjälp av koordinaterna som skickades vidare till stugvärdar i friluftsområdet.Det är oklart hur länge familjen hade varit ute i kylan,

– Men man ringer ju inte polisen det första man gör när man har gått vilse direkt. De var inte särskilt välklädda heller och hade till exempel inga vantar på sig, sägerBo Gunnarsson.

Ingen av familjemedlemmarna var skadad och det var heller inte någon somvar så nedkyld att den behövde uppsöka sjukhus.

ANNONS