Politiker tycker lärares löner bör öka mest

Den största löneökningen för kommunanställda de kommande åren bör gå till lärare. Det anser 48 procent av högt uppsatta kommunpolitiker som tillfrågats i en undersökning gjord av Lärarnas tidning.

ANNONS
|

Tidningen har skickat en enkät till ordföranden i den politiska nämnd som har grundskolan som ansvarsområde i Sveriges 290 kommuner. 64 procent svarade på enkäten.

- Det är positivt att en så stor andel av politikerna ändå fattar hur viktigt det är att fortsätta uppvärdera lärarlönerna, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till tidningen.

Samtidigt svarar 22 procent nej på frågan om lärarna bör gynnas mer än andra kommunanställda lönemässigt, och 30 procent svarar vet ej.

ANNONS

- De kommunpolitiker som inte har de långsiktiga ambitionerna kommer att få det extremt tufft, både med att stå sig i konkurrensen om nyrekryteringar och att kunna behålla sina lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarna befinner sig mitt inne i en avtalsrörelse och vilket avtal den landar i är fortfarande mycket ovisst. Sedan 2012 har lärarna fått i genomsnitt högre löneökningar än arbetsmarknaden i stort, skriver Lärarnas tidning.

TT
ANNONS