Provmiss gav Pite havsbad "dålig kvalitet"

Inför årets badsäsong fick vattnet i Pite havsbad klassningen "dålig kvalitet". Anledningen var att kommunen missat ett vattenprov. Nu har Havs- och vattenmyndigheten rättat till felet och klassat om vattnet som tillfredsställande.

ANNONS
|

Vid ett tillfälle bedömdes vattnet i badet utanför Piteå som "otjänligt" med kraftig förhöjt värde av intestinala enterokocker, som finns i människors och varmblodiga djurs tarmar.

- Det har varit tillfällig förorening. Det är ett enda test, säger Tobias Lindfors, vd på Pite havsbad.

Nu har Havs- och vattenmyndigheten ändrat klassificeringen till "tillfredsställande" igen, enligt ett pressmeddelande.

Anledningen till att vattnet fick en så pass dålig bedömning inför badsäsongen i år, något som skulle ha lett till att kommunen behövt avråda från bad, var att kommunen glömde att komma in med ett ersättningsprov efter det att de förhöjda värdena uppvisats.

ANNONS

Havs- och vattenmyndigheten är självkritisk.

"Vi uppdaterar nu Pite havsbads klassificering på ' Badplatsen ' till 'tillfredsställande'. Vi har också förstått att det kan finnas vissa otydligheter i vår vägledning till kommunerna och kommer därför att se över den inför nästa års badsäsong", säger Björn Sjöberg, avdelningschef på myndigheten, i pressmeddelandet.

Badvattenkvaliteten baseras på mätningar från de senaste fyra åren. Betygen varierar i en skala från "utmärkt", "bra", och "tillfredsställande", till "dåligt".

Pite havsbad hade 2017 klassificeringen ”utmärkt kvalitet”.

TT
ANNONS