Regeringen filar vidare på vägslitageavgift

Regeringen har inte gett upp planen på att föreslå en ny skatt för tunga och långväga transporter med lastbil, en så kallad vägslitageavgift. Ett förslag kan komma före valet, enligt statsministern.

ANNONS
|

- Vi arbetar med det och det är de långa transporterna vi tittar på, säger Stefan Löfven (S) till TT efter ett framträdande på en regional samling med Nationella innovationsrådet, där Löfven är ordförande, i Skellefteå.

Löfven bekräftar därmed vad vice statsministern och klimatministern Isabella Lövin (MP) uppgav för altinget.se i förra veckan.

- Vi måste flytta över mer till järnväg men det ska inte vara till nackdel för inlandsindustrin, vi måste se var vi kan göra skillnad utan att skada glesbygden, säger Löfven.

ANNONS

Han säger att arbetet måste göras grundligt och resultera i något som är bättre än det som en utredning lade fram för ett år sedan. Det förslaget sågades, bland annat av finansminister Magdalena Andersson (S), redan innan det hade presenterats. Det vore dumt att arbeta vidare med något som inte är bra, sade hon och tillade att förslaget skulle skada svenska åkeriers konkurrenskraft. Regeringen var enig i det beslutet, hävdade miljöminister Karolina Skog (MP).

- Vi vill ha en vägslitageskatt som både leder till att gods flyttas från väg till tåg och sjöfart och skapar ordning och reda i åkeribranschen. Vi nöjer oss inte förrän vi har ett förslag som löser båda de två uppgifterna, sade hon.

TT, Skellefteå
ANNONS