Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170713-vattenuppdrag-497667_se.ttela_1.jpg
Sveriges geologiska undersökning får regeringens uppdrag att snabbt öka arbetet för att säkra tillgången till vatten. Arkivbild.

Regeringen manar SGU att leta mer vatten

Regeringen vill att Sveriges geologiska undersökning (SGU) ökar takten redan i år med att leta efter mer grundvatten. Låga grundvattennivåer och ökande problem med vattenbrist gör läget allvarligt.

- Syftet är att hitta mer och bättre vattentäkter, säger näringsminister Mikael Damberg (S) med anledning av regeringens uppdrag till SGU.

Myndigheten får i uppgift att omgående öka arbetet med att leta vattentäkter, särskilt då i områden där grundvattennivåerna är som lägst och risken för vattenbrist är störst. Det kan ske genom traditionella undersökningsmetoder som borrning, men också med en form av skanning från helikopter, enligt Damberg.

Regeringen har lovat SGU 30 miljoner kronor, öronmärkta pengar, till arbetet med att kartlägga och samla kunskap om grundvatten, årligen från och med nästa år och tre år framåt. De pengarna aviserades strax före midsommar när regeringen presenterade ett "vattenpaket" med förslag om 200 miljoner i höstens budget. Däri ingår de 30 miljonerna till SGU. Den största delen, 170 miljoner, ska i huvudsak användas till att rädda och anlägga våtmarker som fungerar som behållare för vatten.

"Det här möjliggör ett arbete som vi tror kan bidra till en bättre förståelse kring grundvatten, till exempel vad gäller bildning, sårbarhet och variationer i nivåer och kemi över tid", säger Göran Risberg, chef för avdelningen för mark och grundvatten på SGU, i ett pressmeddelande.

Fakta: Grundvattennivå i juni

Läget är fortsatt allvarligt för Götaland, Svealand och södra Norrland.

Nivåerna där är mycket under de normala så här års.

Nivåerna har sjunkit i stora delar av landet medan de stigit på en del platser i norra Norrland och längs västkusten.

Stora delar av södra Sverige har grundvattennivåer under eller mycket under de normala.

Västra Götaland, Skåne, Blekinge samt Öland och Gotland har dock nivåer nära de normala.

Längs västkusten är nivåerna över de normala. Mellersta och norra Norrland har nivåer nära eller över de normala för årstiden.

Grundvattensituationen i de stora grundvattenmagasinen är under eller mycket under de normala i större delen av landet.

SGU registrerade i juni bottenrekord för årstiden på flera platser. Norra Norrland har dock grundvattennivåer nära eller över de normala.

Återhämtning väntas först till hösten. De som påverkas mest vid låg nivå är hushåll med egen brunn.

Källa: Sveriges geologiska undersökning (SGU)

MEST LÄST